fbpx

Harc a Fusarium ellen

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 13.

Az elmúlt években a durum-, vagy más néven kemény búza termesztésének növekedését tapasztalhatjuk. A termelés felfutását a kedvezőbb felvásárlási árak és a könnyebb eladhatóság is segíti. A jó minőségű durumbúza szinte korlátlan mennyiségben értékesíthető, főleg exporttermékként, a tésztaipar számára.

A durum termesztésének persze vannak árnyoldalai is, például sokkal érzékenyebb a kalászfuzáriózis betegségre, mint a hagyományos fajták. A Fusarium-fertőzöttség, illetve a határérték feletti toxintartalom eladhatatlanná teheti terményünket, vagy súlyos bevétel-kiesést okozhat. Az eredményes termelés érdekében ezért a durumbúza esetében a Fusarium elleni védekezést prioritásként kell kezelni. Alapszabály, hogy durumot ne termesszünk kukorica-elővetemény után! A vegyszeres védelem három pillére a megelőzés, a kijuttatás technológia és a szerválasztás. A megelőzés más betegségeknél is fontos, de a Fusarium esetében kötelező! A vegyszeres védekezés során törekedni kell arra, hogy a kalász felületét minél teljesebben fedjük be a permettel! Használjunk ezért nagyobb lémennyiséget (350-400 l/ha), és alkalmazzunk nedvesítő adalékokat! A kijuttatás-technológiát is a minél nagyobb fedettség elérés érdekének rendeljük alá. Permetezésre ajánlottak a kettős réses légbeszívásos fúvókák, ill. használjuk az arra alkalmas permetezőgépeknél a levegő-rásegítést is olyan mértékben, hogy az a permet egyenletesebb eloszlását segítse, de ne döntse meg túlságosan a kalászt, mert az szintén rossz fedettséget okoz.

A szerválasztás során pedig a Fusarium ellen hatékony hatóanyagokkal, illetve azok engedélyezett felső dózisával tervezzünk. Részesítsük előnyben azokat a gombaölő szereket, amelyek azonos hatóanyagokból, vagy azonos hatóanyagcsoportokból hektáronként nagyobb mennyiségeket engedélyeznek kijuttatni. Továbbá előnyösek az eltérő hatóanyagcsoportok hatóanyagait kombinációban tartalmazó készítmények is, amelyek több, eltérő ponton tudják támadni a Fusarium-gombát. Természetesen különböző fungicidek tankkombinációját is eredményesen alkalmazhatjuk.

A Sumi Agro gazdag termék kínálata, valamennyi a gyakorlatban előforduló kalászvédelmi technológiára, helyzetre alkalmas megoldást tud nyújtani. A tebukonazol és bromukonazol hatóanyagokat tartalmazó Soleil gombaölő szer kimagasló, 329 g/ha azoltartalmával tűnik ki a hazai palettából, amely ennek köszönhetően kiváló hatékonysággal bír a Fusarium mellett valamennyi levélbetegség ellen is.

A Yamato készítmény a gyári hatóanyag-kombinációk kiváló képviselője, mégpedig eltérő hatóanyagcsoportból. Tartalmazza a toxin-stop tulajdonsággal bíró benzimidazol-származék tiofanát-metilt és az azolok közé tartozó tetrakonazolt, ezáltal több ponton alkalmas beavatkozni a gombák életfolyamataiba. Természetesen szintén alkalmas a levélvédelemre is.

Kimondottan Fusarium-specialista a Don-Q gombaölő szer, amely a toxingátló tiofanát-metilnek köszönhetően megkésett védekezés esetén is alkalmas a toxintartalom csökkentésére. Gazdaságossága miatt sokan alkalmazzák más készítmények mellé tankkombinációban is. Hajlamosító időjárás esetén hatóanyagbombaként akár Soleil + Don-Q kombinációt is bevethetjük, amellyel – még gazdaságosan – verhetetlen mennyiségű hatóanyaggal, ezáltal kimagasló hatástartammal tudunk beavatkozni. Elhúzódó esőzések esetén két kalászvédelemre is szükség szokott lenni. Ekkor első körben használhatjuk a Yamato-t vagy a Soleil-t, majd 1014 nap múlva a Don-Q-t.

Ne legyünk rutinszerűek! Átgondolt technológiával eredményesebben termelhetjük a durumbúzát is!

Tasi Attila mérnök-üzletkötő

Sumi Agro Hungary Kft.