fbpx

Lisztérzékenység, a rejtőzködő betegség

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 15.

A legnagyobb gond az, hogy ma még csak 10 betegből kettőnél derül ki a probléma, a többiek akár tünetmentesek, akár változatos tüneteket mutatnak, amiből sajnos nem derül ki az alapbetegség. Szinte minden lisztérzékeny saját, egyedi történetet mesél arról, hogy hogyan derült ki a betegsége.

Volt, aki szédülésre panaszkodott, ami egyre gyakrabban ismétlődött, majd annyira súlyosan állandósult, hogy teljes kivizsgálás vált szükségessé, ami szerencsére felfedte az alap okot, a lisztérzékenységet.

Másoknál a serdülőkorban derül ki, hogy a növekedés leállásáért, a menses elmaradásáért, a változatos emésztési zavarokért a lisztérzékenység a felelős.

Csecsemőknél hasmenés, felpuffadt has, éhezéssel megegyező tünetek jelentkeznek, s ha nem ismerik fel az okot, akkor az éhezés halálhoz vezet.

 

 

Gluténmentes finomságok Elek Richárdtól a Debreceni Egyetem I-boltjában tartott bemutatón: sárgaborsólepényen szuvidolt szűzérmék, fafülgombával, hüvelyes bab baconnal sütve. Lehet gluténmentesen is finomakat enni!

 

Gluténmentes finomságok Elek Richárdtól a Debreceni Egyetem I-boltjában tartott bemutatón: sárgaborsólepényen szuvidolt szűzérmék, fafülgombával, hüvelyes bab baconnal sütve.

 

Lehet gluténmentesen is finomakat enni!

A terápia egyszerű, de kíméletlen: élethosszig tartó, teljes gluténmentes diétát kell tartani.

Glutén a búzán kívül a rozsban és az árpában fordul elő, de a zab is gyakran szennyezett ezekkel a gabonákkal, bár önmagában nem tartalmaz glutént.

A kukorica, a rizs, a cirok, a köles és az etióp eredetű teff a legfontosabb gluténmentes gabonák.

Ezekkel jól lehet helyettesíteni a búzalisztet, és ezekre lehet alapozni a gluténmentes étrendet.

Legnehezebb a kenyér elkészítése, de egyre több hazai kutatócsoport már egészen jó kenyereket fejlesztett burgonyakeményítő, rizsliszt, cirokliszt és kukoricakeményítő felhasználásával, bár a legjobb kenyéralapanyag a teff liszt lenne, az azonban még csillagászati árú és nehezen beszerezhető.

A cirok, a köles már egyre inkább elérhető alapanyag nálunk is, ízletesek, a legtöbb ételben, süteményben, rántásban, habarásban, rántott ételekben, még finomabbak is a búzánál.

Fontos lenne, hogy minden fiatalt, aki később serdül, alacsonyabb növésű, és minden hasfájós, emésztési gondokkal küzdő kisgyereket időben szűrjenek lisztérzékenységre, mert egyetlen vérvételből meg lehet állapítani a betegséget, és életeket lehet megmenteni a helyes, időben felállított diagnózissal.

A mezőgazdaság a gluténmentes alapanyagok termelésével, az élelmiszer tudomány és gasztronómia pedig a gluténmentes ételek előállításával jelentős haszonra tehet szert, mivel ezek az élelmiszerek egyelőre különlegességüknél fogva sokszoros áron értékesíthetők.