fbpx

Phylazonit Technológia a napraforgótermesztésben

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 17.

A napraforgó a búza és a kukorica után a harmadik legnagyobb területen termesztett növényünk. A vetésterület növekedése a magasabb termést elérő hibridek piacra kerülésével magyarázható. A jövedelmezőséget döntően befolyásolja, hogy mennyire költséghatékony és adaptálható az alkalmazott technológia.

 

A napraforgó a betegségekkel szembeni fogékonysága miatt nagyon igényes a vetésváltásra. Önmaga és hasonló kórokozókra érzékeny növények után 6 évig nem célszerű visszavetni. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a gazdák előszeretettel preferálják a kalászos – repce – kalászos – napraforgó vetésforgót, ami azonban komoly visszafertőződést idézhet elő.

A Pylazonit Technológia a fentiek tükrében jelentős segítséget nyújthat az eredményes napraforgó-termesztésben. A tudatos szervesanyaggazdálkodás – talajbaktérium készítmények rendszeres alkalmazásával és megfelelő agrotechnikával – jelentősen hozzásegít egy erős, ellenálló növényállomány kialakulásához. A talajszerkezet javítása révén pedig megvalósulhat a talaj nedvességének megőrzése, a visszaforgatott szervesanyagokban lévő tápanyagok hatékony feltáródása, ezzel pedig hosszútávon jelentősen csökkenthető az egy hektárra vetített inputanyag költség.

A MagyarBrands, SuperBrands és Minőség Innováció díjas Phylazonit technológiai ajánlása a következő pillérrekre épül.

Tápanyagfelvétel fokozás és gyökérvédelem (Phylazonit Talajoltó és Phylazonit Talajregeneráló)

A talajoltással fontos baktériumokat juttatunk a talajba, és hozzásegítjük a növényünket a hatékony tápanyagfelvételhez. A talajregenerálással pedig védelmet nyújtunk a gyökér patogén fertőződéseivel szemben.

A talajoltó baktérium törzsei erősebbé teszik a napraforgó egyébként is dús bojtos gyökérzetét, hozzájárulva a tápanyagfelvétel hatékonyságának növeléséhez. A talajregeneráló készítményünk törzsei pedig a gyökérszőrök kolonizálásával segítenek elkerülni a gombás betegségek kialakulását, ami a szűk vetésforgó miatt könnyen bekövetkezhet.

Tápanyagpótlás és növénykondicionálás (Energia Humin és Energia Plusz)

A napraforgó fejlődésére kedvező hatással vannak a mikroelemtartalmú levéltrágyák, melyek az asszimiláció intenzitásának fokozása mellett a talajba juttatott hatóanyagok felhasználását is hatékonyabbá teszik. Az Energia Humin a benne lévő 26 g/l huminsav kelátképző tulajdonságának köszönhetően kiemelkedő szerepet játszik a tápelemek megkötésében és hasznosulásában, valamint induló lombkezelésként (3-4 leveles állapottól) – 5 l/ha dózistól – a klimatikus és növényvédő szer okozta stresszhatás (pl. perzselés, sárgulás) csökkentésében.

A napraforgónak, mint olajos növénynek az egyéb mikroelemek mellett fokozott szüksége van bórra (Energia Humin) és kénre (Energia Plusz) is. A termék huminsav tartalma kiválóan alkalmas a posztemergens gyomirtási technológia által okozott stressz leküzdésére.

A második lombtrágya kezelést 8-10 levéltől csillagbimbós állapotig az Energia lombtrágya családunk új, magas nitrogéntartalmú termékével (N 167g /l) javasoljuk. Az Energia Plusz alkalmazásánál az ajánlott dózis 30 liter/ha.

Ez kifejezetten jó megoldás abban az esetben, ha a termesztéstechnológia komplex alaptrágyára alapozott. Az Energia Plusz termékünkben lévő magas nitrogén hatóanyag kiemelten hasznos lehet a magnézium és vas segít a fotoszintézis, klorofilképzés és a fehérjeszintézis folyamataiban. A termékben lévő 6 mikroelem (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) pedig hozzájárul a jelentős mennyiségben kijuttatott makroelem hasznosuláshoz.

Talajvédő művelés

Phyller kijuttatóval és Temposensor vezérlőegységgel.

A technológiánkban a termékeink mellett nagy hangsúlyt kap a szakszerű kijuttatás is. Ehhez igazítva a Phyller szerkezetünk mellett kifejlesztettünk egy olyan kijuttató egységet – Temposensor Basic – amely a munkagép sebességének és helyzetének meghatározásával képes a táblán belül folyamatosan módosítani a kijuttatott mennyiséget, biztosítva a területre tervezett mennyiségű Phylazonit kijuttatását.

A sebességfüggvényű kijuttatást biztosító vezérlő feladata kiszámítani a pillanatnyi sebességből, a munkaszélességből és a kijuttatandó hektáronkénti dózisból a pillanatnyi folyadékmennyiséget. A kívánt dózist a kezelőfelületen előre beállított érték határozza meg, ezt küldi a vezérlőnek. A sebesség mérése és a helymeghatározás egy beépített speciális GPS vevővel történik. A felhasznált baktériumkészítményeket így nem táblaszinten egy egységes elv alapján használjuk fel, hanem a táblán belül a munkagépek sebességéhez, illetve a talaj adottságaihoz igazodva növeljük a termék várható hatását.

Keresse Tanácsadóinkat!