fbpx

Segítség a székely termékek magyarországi piacra juttatásához

Írta: - 2016 május 30.

Székelykeresztúri gazdafórumon vett részt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, és segítséget ígért ahhoz, hogy a székely termékek eljussanak a magyarországi piacra.

A miniszter meglátogatott egy családi vállalkozás által működtetett hajtatóházat, egy húsfeldolgozó üzemet, gombafarmot valamint egy tejszövetkezetet. Elismeréssel szólt a székelyföldi régió fejlődéséről, mely – szerinte – a települések képében és a felújított utakban is megmutatkozik. Előadásában a miniszter fontosnak tartotta, hogy a termőföld a gazdálkodók tulajdonában legyen. Pozitívan értékelte, hogy Székelyföldön az elmúlt két évtizedben egész termékcsaládok jelentek meg. Véleménye szerint meg kell erősíteni a székely márkákat, és ki kell juttatni a székely termékeket gyártó kis és középvállalkozásokat az Európai Unió piacaira. Segítséget ígért a székelyföldi gazdák képzéséhez is.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke a székely termékek magyarországi megjelenésének támogatására és egy magyarországi marhavágóhíddal való partnerkapcsolat kialakítására vonatkozó javaslatot adott át a miniszternek. A magyar kormány támogatását kérte továbbá ahhoz is, hogy tangazdaságot alakítsanak ki egy oktatási intézménynek. Fazekas Sándor válaszában segítséget ígért a székely termékek megjelenéséhez a magyarországi vásárokon és gasztronómiai bemutatókon. Megjegyezte: Budapest és körzete olyan közel hárommilliós felvevőpiac, ahol a jó minőségű székelyföldi áruknak kiváló híre van.

(MTI/FM Sajtóiroda)