fbpx

Hogyan használhatja optimálisan a sertés istállójának minden négyzetcentiméterét?

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 szeptember 08.

Képzelje el, hogy 11%-kal több hízósertést szállíthat a jelenlegi istállójából! Ez tehát évi 11%-kal több takarmányt is jelenthetne. Azáltal, hogy intelligensebben strukturálja a takarmány- és istállórendszereket, nemcsak jobban kihasználja az összes négyzetcentimétert, hanem a munkaerő- és takarmányköltségeket is csökkentheti. Összességében ez háromféleképpen jelent extra bevételt. Mégis hogyan? Hadd magyarázzam el Önnek!

A terület értékes. Ez természetesen a sertéstelepre is vonatkozik. Akkor miért is állítunk beton vagy műanyag válaszfalakat az istállón belülre? Ha a sertéseket nagy csoportokban tartja, és testtömeg alapján takarmányozza, hatékonyabban használhatja az istálló minden négyzetcentiméterét, és a takarmányozási programja is jobban igazodik az elvárásoknak. Ezenkívül a finomra hangolt takarmányozás és szállítási előrejelzéseknek köszönhetően évente több turnust tud hizlalni. Így évente 11%-kal több hízó sertést állíthat elő azonos istállóméretből.

sertés-istállóIllusztráció: egy istálló Nedap Válogatókapuval felszerelve

 

11%-kal több sertés

Az fenti ábrán a Nedap PorkTuner istálló-elrendezése látható, amely 300-600 sertést képes befogadni. A teljes istálló két etetőtérből, egy pihenőtérből és egy átjáróból áll, három lehetséges kijárattal. Ez a rendszer minden egyedet megmér, és az állatokat a két etetőtér egyikéhez irányítja, ahol az állat testtömegének legmegfelelőbb takarmány áll rendelkezésre. A testtömeg-gyarapodásra vonatkozó pontos információk lehetővé teszik az egyes sertések egyszerű takarmányváltását. Ez gyorsabb növekedési ütemet és jobb takarmányhasznosítást eredményez, mivel pontosan az igénynek megfelelően vannak takarmányozva az állatok. A Nedap PorkTuner harmadik kijárata a leválogatótérbe vezet, ha a hízó eléri a szállítási testtömeget. Az állatok az istálló minden négyzetcentiméterét használják addig a pillanatig, amíg az első hízók el nem érik a szállítási testtömeget. A leválogatóteret csak a leválogatás időtartamára szeparáljuk el. Így sokkal hatékonyabban használhatja az istállója minden négyzetcentiméterét. Ezenkívül a sertéseket a kívánt értékesítési testtömegben szállíthatja, és rendkívül megbízható szállítási ütemtervet kap. Ez nem csak az Ön számára praktikus, hanem a jobb logisztikai tervezésnek köszönhetően a hatékonyság is növekszik az egész láncolatban.

sertés-istálló

 

Több hozam, kisebb takarmányköltség, kevesebb munkaerő

Több területen is előnyös ez a hatékony helykihasználás és az egyéni takarmányozási módszer.

  • Az istállóterület jobb kihasználásának köszönhetően évente akár 11%-kal több hízót értékesíthet.
  • A kilónkénti átlagos bevétel emelkedik, mivel már nincs a nem megfelelő testtömeg miatti leminősítés.
  • Javul a szállítás tervezése: a rendszer megbízható előrejelzést biztosít a legmegfelelőbb szállítási időről az egyes istállók fő, közbenső és maradék egyedeinek a szállításához. Az összesítésben a számítógép képernyőjén pontosan láthatja, hogy melyik istállóból pontosan hány sertést szállíthat.
  • A takarmányszükségleteket alapul véve kisebb takarmányköltség és nagyobb testtömeg-gyarapodás érhető el. A tényleges testtömeg alapján a rendszer meghatározza azt a pillanatot, amikor az egyes hízóknál a takarmányváltást a starter tápról egy átmeneti táp beiktatásával a befejező tápra kell átállítani.
  • Jobb egészségi állapot és magasabb bio-biztonság: a dolgozóknak nem kell a sertések között járnia jelölés vagy válogatás miatt, így kevesebb az állat-ember kapcsolat, és kisebb a betegségek terjedésének kockázata is.
  • Kevesebb munkaerőigény: a sertések elhelyezése és szállítása sokkal kevésbé munkaigényes. Válogatás során a dolgozóknak nem kell súly szerint válogatni az állatokat: a válogatás automatikusan történik.
  • Az istállót könnyebb tisztítani és fertőtleníteni, mivel kevesebb karámfal és sarok található az épületben.
  • Másrészt megtakarítható a kiscsoportos tartással járó kutricák kialakításának költsége, így a megtérülési idő még rövidebb.

Tehát a Nedap Válogatókapuval optimálisan használhatja ki istállója minden négyzetcentiméterét, pénzt takarítva meg mind a takarmányon, mind a munkaerőn. Ez egy fenntartható befektetés, amely szintén hozzájárul az állategészségügyi állapot javításához és optimalizálja a szállítás menedzsmentjét.

 

További információ

Többet szeretne megtudni a Nedap által nyújtható automatizált megoldásokról? Látogasson el weboldalunkra https://farmtechnika.hu/sertes-precizios-takarmanyozas/  , vagy vegye fel a kapcsolatot a velünk.

Bentley Magyarország Kft.
8000 Székesfehérvár, Kálmos utca 2.
Vezetékes telefon: +36 22 414 100
Email: [email protected]

Bentley