fbpx

SIMA: felejtős kérdések?

Írta: - 2017 március 13.

Az idei tavasz meghatározó gépkiállításán, Párizsban felvonultatott rengeteg permetezőgép a legmodernebb elektronikával kápráztatta el a közönséget. Feledjük el azt a korszakot, amikor egy permetezőgép még csak a permetlétartályból, a szivattyúból és a fúvókákból állt össze? Amikor még a permetezés eredményességét főként a fúvóka megválasztása befolyásolta? Lehet, hogy a konstruktőrök már nem bíznak a gépkezelő szakértelmében?

Mi a megoldás?

Minden olyan magas fokon szabályozott, automatizált, hogy ő semmit sem ronthat el, akkor sem, ha az üzemi nyomás vagy a munkasebesség megváltozik. Hiszen ekkor is állandó – vagy a táblatérkép előírásainak megfelelő – lesz a területegységre kijuttatott permetlé mennyisége, és a cseppméret is mindig optimális marad.

A mai permetezésszabályozó rendszerek többsége a fúvóka által kibocsátott mennyiséget a haladási sebesség függvényében változtatja a területegysége jutó szermennyiség állandó szinten tartása érdekében. Az eddig uralkodó DPAE (Déclaration préalable à l’embauche) rendszernek egyetlen hibája csupán az, hogy egy adott fúvóka az üzemi nyomás növekedésével egyre finomabb, elsodródásra egyre hajlamosabb cseppeket képez. Már kissé szeles időben oda vezethet ez, hogy a növényvédő szer nem kellő koncentrációban jut a célfelületre, vagy haszontalanul kárba vész, esetleg kárt is okoz. A kiállított gépek többségén ezért olyan elektronikus szabályzás van, amely a permetlé közel állandó cseppméretét garantálni tudja. A megoldás: 80o /25 cm, PWM.

Megfelezett fúvókaosztás automatikus magasságállítású szórókereten

Változatlan üzemi nyomás mellett is optimalizálhatók a permetezés minőségi mutatói. Ez annyit jelent, hogy a munkasebességhez igazodva mindig a munkakörülményeknek leginkább megfelelő fúvókák kapcsolódnak be. A fúvókák közötti térköz – a fúvókák osztása – azonban ma már nem mindig 50 cm. Ezt a távolságot a hagyományos 110/120o szórásszögű fúvókákhoz igazították. Amióta azonban a permetlé elsodródásának veszélye az érdeklődés homlokterébe került, az elsodródásra kevésbé érzékeny, nagyobb cseppek képzésére törekednek. Lehet ezt a megszokott szórásszögű légbeszívásos fúvókákkal is elérni, de sokkal biztonságosabb a sűrűbb elrendezésű, 25 cm osztású, 80o-ban szóró, durvább cseppeket képző, háromszoros átfedéssel dolgozó fúvókák használata. Ekkor azonban nem szabad 50-90 cm magasságban járatni a szórókeretet, hanem sokkal lejjebb, 30-50 cm távolságban kell lennie a célfelület felett.

(1. ábra: Horsch-LEEB LT AutoSelect)

(1.  ábra: Horsch-LEEB LT AutoSelect)

(2. ábra: A megfelezett fúvókatávolságú keskenysugarú szórás)

(2.  ábra: A megfelezett fúvókatávolságú keskenysugarú szórás)

Horsch-Leeb LT Boom Control szabályozórendszere a szórókeret magasságát a kiválasztott permetezési magasságban az 50 cm osztástávolságról a szűkített, 25 cm-re átállított, 80o szórásszögű fúvókáknál a többszörös átfedés követelményéhez igazodva automatikusan tartja. A Multi-Select szórófejek és a szórókeret magasságállításának összehangolásával széles tartományban, csekély elsodródással tartható a kívánt cseppméret, és ezzel a fedettség is.

(3. ábra: Amazone HeightSelect a fúvókák között átváltható térközzel)

(3.  ábra: Amazone HeightSelect a fúvókák között átváltható térközzel)

Az Amazone AmaSelect rendszerével, egyetlen érintéssel az ISOBUS terminál
megváltoztatja a működő fúvókák közötti térközt 50 cm-ről 25 cm-re. Ekkor a HeightSelect az AmaSelect interfészen keresztül automatikusan olyan magasságba állítja a szórókeretet, amely az aktív fúvókáknak a lehető legkisebb mértékű elsodródással járó, legjobb minőségű munkájához szükséges. A célfelület feletti állandó magasságot ettől kezdve a MÜLLER-Elektronik Distance Control ultrahangos érzékelőkkel működő jobcomputere tartja.

A fúvókák nagyfrekvenciás nyitása-zárása

A permetcseppek mérete meghatározó jelentőségű a jó fedettséget eredményező, csekély elsodródással járó kijuttatásnál. Ez általában az alkalmazott fúvókához előírt kibocsátással és nyomással érhető el. Most azonban egyszerre több olyan permetezőgép is megjelent, ahol a cseppméret a kijuttatott mennyiségtől függetlenül is állandó értéken tartható. Ehhez „csupán” egy olyan gyorsreagálású mágnesszelep kell, amely az általa működtetett fúvókát másodpercenként sokszor, szabályozható időközönként képes ki-, majd visszakapcsolni. A bekapcsolt fúvóka mindig optimális cseppmérettel dolgozik, csupán az általa kibocsátott permetlémennyiség függ a ki-/bekapcsolások időtartamának hosszától. Az ehhez szükséges, rendkívüli gyorsaságú PWM-szelep impulzusszélesség-modulációval (Pulse Width Modulation) működik, vezérlő jelét a permetezés-ellenőrző automatikától kapja. A korunk technikai színvonalát megtestesítő szelepre minden egyes, csepegésgátlóval ellátott standard fúvókánál szükség van ahhoz, hogy a csak századmásodperekben kifejezhető váltás biztonságosan megtörténhessen. Az illető fúvóka pulzálása szabad szemmel nem követhető. Elvileg azonban a zárt fúvóka alatt fedettségi hiányhely alakulhatna ki. Ezt a problémát a szomszédos fúvókák felváltva történő ki-/bekapcsolásával hidalják át, miáltal az állomány fedettsége nem szenvedhet hiányt.

(4. ábra: John Deere intelligens fúvókatestje - ExactApply™)

(4.  ábra: John Deere intelligens fúvókatestje – ExactApply™)

A fúvókatestben két, egyenként 15 Hz kapcsolási gyakoriságú szolenoidszelep van, valamint egy forgó henger. Ezzel a különleges megoldással kombinált üzemmódban akár 30 Hz kapcsolási gyorsaság is elérhető, de mód van egy független üzemmódra is. Ilyenkor mindegyik szolenoidszelepe egy-egy fúvókát nyit/zár, amelyek a körülményekhez igazodva vagy az egyik, vagy a másik, vagy mindkét fúvókát kapcsolják. Az ilyen fúvókákkal dolgozó géppel 1-3 sebesség/átfolyástartomány fogható át: állandó szinten tartott kijuttatási mennyiséggel 10 és 30 km/h között lehet a munkasebesség vagy állandó munkasebesség mellett 100-300 liter/ha közötti kijuttatás érhető el. Az egyes fúvókák kibocsátását figyelő rendszerben a fúvóka eltömődése vagy bármely elektromos hiba azonnal felismerhető. A fúvókák saját LED-fényének köszönhetően megbízhatóan permetezhetünk gyenge fényben vagy akár sötétedés után is. Az ExactApply™ teljesen integrált megoldás, amely zökkenőmentesen csatlakozik a John Deere GreenStar™ 3 2630 kijelzőre. Az ilyen rendszerrel elérhető előnyök: a fúvókák egyenként vezérelhetők, akadály kikerülésekor vagy forduláskor is állandó marad a területegységre kijuttatott mennyiség, és az eddig el nem ért impulzusváltási gyakoriságnak köszönhetően a permetezés költsége 2-5%-kal csökken.

(5. ábra: JD 4730 magajáró permetező)

(5.  ábra: JD 4730 magajáró permetező)

Meglevő permetezőgépekre utólag is felszerelhető PWM-fúvókavezérlést kínál az USA-beli Spraying Systems Inc., amelynek termékei nálunk TeeJet márkanéven ismertek. A DynaJet Flex 7120® műszer bármilyen gyártmányú permetezésszabályzó automatikáról megvezérelhető. A titok a minden egyes fúvókánál felszerelt E-ChemSaver® solenoid-mágnesszelep, amelynek kapcsolási frekvenciája akár 20 Hz is lehet. A Dynajet Flex 7120® vezérlő fúvóka-adatbázist is tartalmaz, amelyből az illető fúvóka kívánt cseppméretének megfelelő üzemi nyomás előre megválasztható.

(6. ábra: DynajetFlex + fúvóka)

(6.  ábra: DynajetFlex + fúvóka)

Új „latin” permetezőgépek

A Berthoud a permetezéstechnika úttörője Franciaországban. A Beaujolais-szőlők hazájában, 1895-ben jelent meg háti permetezőgépeivel. Mai választéka a szántóföldi, szőlészeti és gyümölcsültetvényeket permetező gépeket öleli fel, 200 litertől egészen 6.700 literig terjedő tartálytérfogattal. Idei újdonságuk a függesztett HERMES szántóföldi permetezőgép-család, 800, 1000 és 1200 literes tartállyal, 15, 16 vagy 18 m széles szórókerettel. Az előző generációkhoz képest például a 800 literes FORCE II 30 cm-rel közelebb van az erőgéphez (180/150) és 10 cm-rel alacsonyabb (274/264). A gépek mérete a tartálynagyságtól függetlenül azonos: szállítási helyzetben magasságuk 264 cm, kinyúlásuk hátra 150 cm. Sorozatgyártásuk 2017 márciusában kezdődik.

(7. ábra: Berthoud legújabb HERMES függesztett gépe)

(7.  ábra: Berthoud legújabb HERMES függesztett gépe)

(8. ábra: A VANTAGE vontatott sorozat legnagyobb, 6.700 literes gépe)

(8.  ábra: A VANTAGE vontatott sorozat legnagyobb, 6.700 literes gépe)

A Berthoud vontatott VANTAGE permetezőgépének öt 2800, 3500, 4300, 5500, valamint 6700 liter tartálytérfogatú modellje szintén a SIMA 2017 kiállításon debütál. Ötféle, acélból vagy alumíniumból készült 24-44 m közötti szórókeret választható hozzájuk: AXIALE II, Kondor, Ektar B2, B3 Ektar és AXI ALE 36/38. Permetezésszabályzójuk DPAE- vagy DPM-rendszerű lehet. A VANTAGE vontatott permetezőgépek gyártásának beindulására 2017 májusáig várni kell.

TECNOMA, a másik nagynevű kiállító fiatalabb, 1952-ben alakult. 1959-ben azonban egyszerre három forradalmi újítással is jelentkezett: poliészter tartályt és sárgaréz helyett a szerelvényeknél szintetikus gyantát alkalmazott, valamint elsőként használt dugattyús membránszivattyút. Ma is meghatározó szereplő a műanyag alkatrészek gyártásában, és ebben a minőségében csatlakozott a világ vezető permetezéstechnikai konglomerátumához, az EXEL Industries vállalatcsoporthoz. Saját permetezőgépei között talán a legkülönlegesebb a középmagas ültetvények kezelésére szolgáló PRECIJET. Ennek belógatott szórókereteivel, amelyeken a vegetációs időszakban elért magassághoz igazodóan 1, 2, 3, 4 vagy 5 fúvóka kapcsolható, mindenhol egyforma fedettséget és légáramlást lehet elérni. A levegőszükséglet meglepően csekély, ezért a 450 mm átmérőjű turbina teljesítményigénye csupán 21 LE. Jó a behatolás a lombozatba, és csekély az elsodródás, ezért a vegyszermennyiség csökkenthető. A TXH 110 típusú hordozó erőgép „sem semmi”: saját gyártmányú, háromkerekű, összkerékhajtású, teljes ISOBUS-műszerezettséggel. Első kereke nagyon nagy szögben aláfordítható, ami szűk forgókban rendkívül előnyös. 123 LE teljesítményű motorja a középső sor felett, alacsonyan helyezkedik el. Hasmagassága így 143 cm.

(9. ábra: TECNOMA TXH 110 PRECIJET)

(9.  ábra: TECNOMA TXH 110 PRECIJET)

A TECNOMA titkos favoritja a rendkívül nagy hasmagasságú Laser 4200 HVC hidas permetezőgép. Hidraulikusan állítható szabadmagasságával minden bizonnyal ez lesz a Laser sorozat legmagasabb kultúrákban használható gépe.

(10. ábra: A Laser 4200 HVC gyári tesztelése)

(10. ábra: A Laser 4200 HVC gyári tesztelése)

A CARUELLE NICOLAS sem ismeretlen a permetezéstechnika kedvelői előtt. Az ő Stilla 460 típusú gépük nyerte el az előző SIMA-kiállításon az „Év munkagépe” címet. Most a NYMPHEOS magajáró permetezők új generációjával jelentkeztek. A 2500, 3200, 4200 és 5200 literes gépek nemcsak külsőleg újultak meg, bár a 4. védelmi osztályú, szép panorámafülke jelentős fejlesztés. A korábbi APX-modellhez képest hajtásrendszere most már ECO-üzemmódban is használható. Vontatott gépekben is előreléptek, bemutatták a Stilla 340 és az XS 340 típusokat.

 (11. ábra: A második generációs Optispray V2.0 modellje)

(11. ábra: A második generációs Optispray V2.0 modellje)

Az EVRARD Optispray V2.0 automatikus fúvókaválasztója a táblatérkép megadása alapján választja ki a négy lehetséges fúvókából az adott kijuttatandó mennyiséghez legalkalmasabbat. Evrard ezt az új generációs fúvókarendszert gépeinek 40%-án tesztelte már 2016-ban. Az Optispray figyelembe veszi a táblák kiszögelléseit, íveit, és automatikusan kapcsolja az adott sebességhez leginkább alkalmas fúvóká(ka)t. Ez a technológia jelenik meg fokozatosan a Meteor és Alpha gépeken. A tesztsorozat még nem zárult le, a marketinget a végleges eredmények birtokában, valamikor 2017 folyamán kezdik el.

(12. ábra: Julio Gil szórókerete)

(12. ábra: Julio Gil szórókerete)

A Julio Gil Spanyolországból jelentkezett új TELENO modelljeivel. Vontatott, 1000, 1500 és 2000 literes tartállyal szerelt gépei erőteljes kivitelűek, homokszórás után poliuretán festékkel lakkozva. A 12-18 m közötti szórókeretek kialakítása, nyitásának, csukásának módja igazán tetszetős.

Permetezéstechnikai nagyhatalom

Nem véletlen, hogy a kiállításon – és a mi összeállításunkban – Franciaország dominált. Természetesen megjelentek más versenytársak is, akikről bővebben a https://en.simaonline.com/ honlapon olvashatunk.

Dr. Tátrai György