fbpx

Sivatagban is tesztelt szárazságtűrő kukoricát hozott a magyar piacra a Syngenta

Írta: - 2018 március 01.

Magyarországon is elérhetőek ettől az évtől a Syngenta új, világszerte tesztelt, szárazságtűrő kukorica hibridjei. Az Artesian technológia új fejezetet nyit a cég egyre erősödő kukorica portfoliójában. A szezonnyitón emellett bemutatták a napraforgó piacvezető új növényvédelmi és vetőmag-ajánlatait, amelyek révén még eredményesebb lehet az olajosnövény termesztése.

„A Syngenta nagy hangsúlyt fektet a folyamatos kutatásfejlesztésre, amelynek eredményei az új termékeinkben, így a mezőgazdasági termelők sikerességében is jelentkeznek. Idén számos, kísérletekkel igazoltan hatékony újdonságot mutatunk be, amelyek nagy jelentőséggel bírnak következő években”, ismertette Vajda Beáta marketingvezető.

A Syngenta célja, hogy adott területről a korábbiakhoz képest nagyobb termésmennyiséget takaríthassanak be a gazdálkodók – hangsúlyozta Vajda Beáta.

Ezt segíti a Syngenta négy éve indított Contivo™ mezőgazdasági vállalatfejlesztési programja, ami termésbiztonságot és akár milliós többletjövedelmet jelent a gazdálkodók számára amellett, hogy csökkenti a környezetterhelést, kedvezően járul hozzá biodiverzitás növekedéséhez, kíméli a talajt, növeli a talajéletet. Idén is tesztelik a vetésminőségben, az okszerű zöldítésben, precíziós technológiákban rejlő lehetőséget, s ezek eredményei a gazdálkodókat segítik majd. A napraforgó területén a Syngenta minden szegmensben magas terméspotenciállal rendelkező hibridet kínál a termelőknek. 2018-tól érhető el a hagyományos gyomirtású SY Edison hibrid, mely magas terméspotenciál mellett, jó betegség-ellenállósággal rendelkezik.

A Syngenta napraforgó-kínálatának 13 hibridje a hazai termesztési viszonyokat és lehetőséget lefedi – hangsúlyozta Ácsné Szekeres Dóra kampánymenedzser. 2018-ban a Syngenta CLP-technológiája a Listego Plus-szal válik teljessé, mely hatékonyabb védekezést jelent a nehezen írtható gyomnövényekkel szemben. Ezekre és a fenyércirok ellen is hatékony megoldást nyújt egy új, szelektív egyszíkű gyomirtó, az Outplay. A Syngenta fungicidpalettáján újdonság az Amistar Sun, mely a kiemelkedő élettani hatásáról ismert azoxistrobin, és egy erősebb triazol, a difenokonazol tökéletes kombinációja: erősebb, megbízhatóbb védelmet nyújt a napraforgó-kórokozók széles körével szemben. Syngenta az idei kalászosszezonra két új termékkel készül, ismertette Korbuly Bence kampánymenedzser.

A kontakt hatásmechanizmusú klórtalonilt és a már jól ismert szisztemikus azoxistrobint tartalmazó Amistar Opti a foltbetegségek és rozsdabetegségek ellen is hatékony, egyfajta „naptejként” is funkcionál a kalászos kultúrákban. A készítmény az árpa fiziológiai foltosodására szintén jó megoldás, és zöldítő, termésnövelő hatást is biztosít. A vállalat másik idei újdonsága a Vibrance Duo, amely legszélesebb körű védelmet biztosítja a magot, a csírát károsító betegségek ellen, és gyökérstimuláló hatással is bír. Megnöveli a gyökerek, a gyökércsúcsok számát, ezzel hozzájárul a stresszes időszak átvészeléséhez.

– Növényvédelmi ajánlataink mellett a búza- és árpavetőmag-portfóliónk is egyre erősebb. A Falado búzafajtánk a tavalyi IKR fajta-összehasonlító kísérletet is megnyerte. A bőtermő fajták mellett említésre méltó az Illico, amely a kitettebb területek tarkalászú fajtája. Javító termésminőséget adó szegmensben is képviseltetjük magunkat a Bologna fajtánkkal. Nem csak minőséget, de mennyiséget is várhatunk tőle, a javító szegmensben kiemelkedő termésre számíthatunk. Jallon hibridárpánkkal pedig a 2017-es évben is kimagasló eredményeket értek el a gazdák. Annak érdekében, hogy a kukorica a megváltozott időjárási körülmények közt is gazdaságosan legyen termeszthető, a Syngenta nagy újdonságot vezet be a magyar piacra 2018-tól: a vállalat új, kockázatminimalizáló rendszere Artesian hozzájárulhat ahhoz, hogy a kukoricatermesztés évjárattól függetlenül is jövedelmező legyen, hangsúlyozta Schipp Márton termékmenedzser.

Az Artesian-hibridek széles alkalmazkodóképességgel, nagy termőképességgel bírnak, kedvező körülmények között versenyképes termést nyújtanak, míg hő- és szárazságstressz esetén jelentős versenyelőnyt biztosítanak a hagyományos hibridekhez képest. Az Artesian hibridek nemesítése során a nagyszámú – például chilei – kísérleteket a világ számos országára kiterjedő teszthálózat biztosítja. Így az Artesian kukoricahibridek olyan elit genetikát hordoznak, amely a növekedés bármely szakaszában képes megfelelő választ adni vízhiány okozta stresszre, lehetővé téve a versenyképes terméshozamot a kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is. Az Artesian hibridcsalád első két képviselője az idei évtől elérhető SY Chorintos és az SY Orpheus.

Szerkesztőség