fbpx

3 ok a rézpótlásra

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 03.
  1. Javul a növény szárazságtűrő képessége.
  2.  Javul a fotoszintézis.
  3.  Segíti a bokrosodást.

A réz szerepe a növényben

A réznek elsődleges funkciója abban áll, hogy pozitív töltése révén kapcsolatba lép az élő szervezetben jelentős kis-, illetve nagyméretű molekulák negatív vagy elektrongazdag részeivel, elsősorban fehérjékkel. A több mint 1800 ismert enzim közel egyharmada fémiont tartalmaz. A vas után a cink és a réz a legtöbbet tanulmányozott esszenciális elemek.

A réz pótlása, a rézhiány megelőzése, és kezelése

A kalászos gabonáink esetében – még a rézzel jól ellátott talajok esetében is – jelentkezhet a rézhiány a gátolt transzportfolyamatok miatt (antagonizmusok). A nagyarányú UAN oldat felhasználásakor ezen kedvezőtlen hatások még erősebben jelentkeznek. A rézpótlásra a legoptimálisabb körülményeket akkor tudjuk biztosítani, ha azt az UAN oldattal együttesen alkalmazzuk. (Pecznik, 1976). A növényvédelmi technológiába beillesztett, lombon keresztüli táplálás nagy előnye, hogy a levélre vitt, megfelelően formulázott (kelatizált) tápanyagok gyorsan felszívódnak – a mikroelemek hasznosulása jobb a levélen keresztül, mert azok a talajban könnyen lekötődhetnek, így a réz pótlása, levélen keresztül teljes egészében elvégezhető.

Az őszi búza réz felvételi dinamikáját alapvetően két intenzív felvételi fázis jellemzi. Az első a bokrosodás időszaka, amikor a búza élete során felvett réz mennyiségének jelentős része felvevődik, a második a virágzás időszaka, amely ugyancsak jelentős mennyiségű réz felvétellel és beépítéssel jár.

Ezekben az időszakokban mindenképpen javasolható a lombon keresztüli réz pótlása.

MEGOLDÁS a lombtrágyázás szakértőjétől:

Fitohorm Turbo Réz (ajánlott dózis: 3 liter/ha) A termékben található speciális és stabil formulációnak köszönhetően nagyon magas rézpótlásra van lehetőségünk. Segítségével megelőzhető a növények megdőlése.

Alkalmazásának előnyei:

  • Használatával javul a növény szárazságtűrő képessége,
  • segíti a bokrosodási csomó kialakulását, stimulálja a kalász differenciálódását,
  • védi a klorofillt a korai lebomlástól, így nő az asszimilációs teljesítmény,
  • javul a fotoszintézis és az anyagcsere-folyamatok,
  • UAN oldatokkal keverve is kifejezetten hatékony.

www.fitohorm.hu
Tel: +36 30/708-1461