fbpx

Stresszoldás és regeneráció szántóföldön

Írta: Szerkesztőség - 2019 június 17.

A megfelelő válasz humin- és fulvosavas növénykondicionálók

Az évente egyre sűrűbben és nagyobb mértékben jelentkező szélsőséges – és gyakran káros – időjárási hatások a termelés eredményességét veszélyeztethetik. Térségenként extrém mértékű a szárazság, aztán nagy mennyiségű csapadék hullik rövid idő alatt (2019. március-május), esetlegesen jégesővel párosul, gyakoriak a hidegbetörések, veszélyes mértékű lehet az UV-sugárzás. Ezen káros abiotikus és biotikus stresszhatásokra a növények bizonyos mértékben felkészíthetők, illetve ezek hatása mérsékelhető. A kezelések alappillére a humin- és fulvosav alapú növénykondicionáló.

Kukorica tekintetében hideg stresszről akkor beszélhetünk, amikor napokon keresztül az éjszakai hőmérséklet 6-8°C fok alatt van, és napközben sem emelkedik 18°C fölé. Ennek következtében a gyökér nem képes felvenni a hideg talajból a foszfort. A növények fejlődése, növekedési sebessége lelassul, bizonyos hibridek mutatják a korai hideghatásra utaló lila elszíneződést (1. kép). Ezen időszakban a stresszhatás feloldható humin-és fulvosav-tartalmú készítménnyel, kombinálva emelt foszfortartalmú lombtrágyával (2. kép).


1. kép. Relatív foszforhiány tünete

2. kép. A kezelés hatása 3 héttel később humin-és fulvosavas termék + emelt polifoszfát tartalmú P-lombtrágya alkalmazásával (Balatonmagyaród, 2018)

A jégverés okozta mechanikai sérülés hatására csökken a levélfelület. A mértékétől függően komoly negatív hatással lehet a növény további vegetatív, és generatív részeinek a fejlődésére, valamint a termés képződésre (3. kép).

A jégverést követően a kukorica korai, 6-8 leveles fenológiai fázisban kevésbé érzékeny, és gyorsan regenerálódik, mint később a címerhányás és a virágzás időszakában. A gyógyulási időszak lerövidíthető, a növény regenerációs folyamatai felgyorsíthatók, és a terméskiesés minimalizálható humin- és fulvosavtartalmú növénykondicionáló készítmény és magnézium lombtrágya kijuttatásával (4. kép).

3. kép. Jégverés okozta kár 4. kép. A kezelés hatása betakarítás előtt humin-és fulvosavas termék + EDDHSA kelatizált Mg lombtrágya alkalmazásával (Nagykanizsa, 2018)

Különböző hatásmechanizmusú herbicidek alkalmazása a szántóföldi növénytermesztés elkerülhetetlen eleme. Bizonyos körülmények együtthatása révén a legkörültekintőbb odafigyelés mellett is kialakulhat fitotoxikus hatás (5. kép).

A növények fejlődése lelassul, ami termőképesség csökkenéshez vezet. A humin-és fulvosavas készítmény alkalmazása, kombinálva magnézium lombtrágyával mérsékli a stresszhatást, és felgyorsítja a regenerációt (6. kép).

A talaj magas aktív mésztartalma mellett huzamosabb ideig tartó szárazság vagy hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső relatív vashiányt okozhat (7. kép). Tünetként sárga, klorotikus levélsárgulás jelentkezik, azaz csökken a klorofill-tartalom és az asszimiláció. Humin-és fulvosavas növénykondicionáló és EDDHSA kelatizált vastartalmú lombtrágya hatására a tünetek jelentősen mérséklődnek.


5. kép. Herbicid felverődés okozta perzselés tünet


6. kép. Kezelés hatása 3 héttel később (Iharosberény, 2016)


7. kép. Relatív vashiány borsóban


8. kép. A kezelés hatás két héttel (Dunapataj, 2018)

A humin-és fulvosav alapú készítmények használatával helyreállítható a sejtek természetes kémiai egyensúlya, harmonizálni és aktiválni lehet a növényélettani folyamatokat. A fenti üzemi kezelések eredményei is jól szemléltetik, hogy stresszfaktorok hatása kezelhető, akár ki is védhető a növény kondíciójának javításával.

Pais István, Vaszily Zsolt