fbpx

Stresszoldás valós hatásmechanizmusú biostimulátorral

Írta: - 2017 április 27.

A mai termesztési gyakorlat egyik legnagyobb kihívása a vegetáció során fellépő abiotikus stresszhatások elleni harc.

Ezek a hatások a növényt érő környezeti tényezők extrém mértékű megváltozásából erednek (szárazság, hideg- vagy fagyhatás, hőség, gyomirtó szer okozta stressz, egyéb perzselések okozta tünetek, jégverés, szélverés, stb.). Ezek a negatív hatások évről-évre jelentős termésveszteséget okozhatnak, így óriási gátat jelenthetnek a jövedelmező mezőgazdasági termelés számára. Ennek oka, hogy ezek a stresszhatások minden esetben relatív tápanyaghiányt okoznak a növényben, a megszüntetésükre tett lépések pedig gének által indukált speciális anyagok szintézisét igénylő, energiaigényes védekezési válaszreakciókat váltanak ki a növényekben. Ezek a folyamatok jelentős mértékben megváltoztatják a növény metabolikus folyamatait, s ez a stresszfaktor erősségétől és időtartamától függően minden esetben terméscsökkenést és/vagy minőségromlást eredményez.

A Malagrow Kft. olasz partnercége, a Valagro, mely a biostimulátorok gyártásának és fejlesztésének világviszonylatban is piacvezető szereplője, hatékony megoldást kínál a fent említett problémák kezelésére Megafol nevű stresszoldó biostimulátorával. A biostimulátorok a tápanyagok és a növényvédő szerek között helyezkednek el, külön regisztrációs engedéllyel kell rendelkezniük. Ahogy a makro- és mikroelemek között létezik szinergizmus és antagonizmus, ugyanúgy a növényi eredetű, biostimuláns hatóanyagoknál sem mindegy, hogy miből mennyit és milyen arányban tartalmaz egy biostimulátor. Amennyiben egy készítmény némi növényi kivonatot és emellett némi tápanyagot tartalmaz, még nem tekinthető bio-stimulátornak. A természetes hatóanyagokat tartalmazó Megafol hatékonyságát számos speciális vizsgálati módszer (genomikai, fenomikai), illetve több évtizedes termesztési gyakorlat bizonyítja. Használatával, stresszes körülmények között fokozódik a növényi aktivitás és ezáltal nagyobb hozam érhető el. Környezeti stresszhatás esetén a termékben lévő betainok, aminosavak, vitaminok és növekedési tényezők szinergikus hatására erősödnek a növény természetes módon lezajló védekezési mechanizmusai, így gyorsabban regenerálódnak a különböző stresszhelyzetekben.

Szezon elején évről-évre előforduló stresszhatást jelent a hideg és a fagy, illetve a különböző herbicidek, folyékony műtrágyák okozta perzselések. Nagyon fontos, hogy ezeket a tüneteket minél gyorsabban kezeljük, mert egyébként lelassul a növények fejlődése, extrém esetben pedig teljesen le is állhat, ami jelentős termésveszteséget okozhat.

Hideg és fagy hatására működésbe lépnek a növény természetes védekező mechanizmusai. A lehűléssel párhuzamosan a növény, gének működésének eredményeképpen, növeli sejtjeinek kalcium koncentrációját, további hideg hatására pedig aktivizálódnak a fagytűrésért felelős COR gének. Erre a folyamatra gyakorol hatást a Megafol, melynek eredményeként a hideghatásra adott válaszreakcióért felelős gén aktivitása 8-szor, míg a fagyhatásra adott válaszreakcióért felelős gén aktivitása 4-szer intenzívebbé válik a növényben. Ennek eredményeként a Megafol-lal kezelt növények gyorsabban regenerálódnak, az életfolyamataik gyorsan visszaállnak az optimális szintre, s így a növény a növekedésre és a hozamnövelésre tudja fordítani az energiáit.

Felhasználási javaslat:

• fagy- vagy hideghatás előtti prevenció: 2-3 l/ha,

• fagy- vagy hideghatás után: 3 l/ha.

MALAGROW Kft.

Szolnok, Újszászi út 38.
Telefon: +36 56 514-160
Fax: +36 56 515 050
www.malagrow.hu