fbpx

Systiva® – Az első vetőmagra csávázott kalászos lombvédelmi kezelés

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 03.

Már 100 ezer hektáron bizonyított

Egy teljesen új növényvédelmi technológia elterjedése során a felhasználók és nem felhasználók részéről eltérő vélemények fogalmazódhatnak meg. A végső következtetés levonásához meg kell érteni a technológia működési elvét, az egzakt módon beállított kísérleti eredményeket és az adott tábla körülményeit.

Ez nincs másképp a Systiva® csávázószer esetében sem. A kalászos gabona a vetőmag felületéről folyamatosan leoldódó Xemium® hatóanyagot a gyökerén keresztül veszi fel, és már keléstől kezdve belülről, preventíven védi a növényt a lombbetegségek ellen. A Xemium® hosszú hatástartammal rendelkezik a levélkórokozók széles köre ellen, szétáramlik a növény belsejében, minden növényi részt védelemben részesít. Ezzel a betegségek betelepedését késlelteti vagy teljesen megakadályozza, illetve a fertőzés kisebb mértékű lesz a Systiva®-val nem kezelt állományhoz képest. A kórokozók eltérő megjelenésének idejéből adódóan ez a korai betegségekre (lisztharmat, sárgarozsda, szeptória, hálózatos levélfoltosság) vonatkozik.

Megbízható javaslatot a különböző évjáratokban, precízen beállított, több ismétléses kísérleti adatokra támaszkodva lehet kialakítani. A BASF fejlesztőmérnökei által beállított, korrekt kísérleti eredmények alapján a Systiva® csávázásra épülő lombvédelmi technológia termésnövelése akkora vagy akár nagyobb, mint a hagyományos, korai lombvédelmen alapulóé (1. ábra). Ezek az eredmények alátámasztják, hogy a Systiva® csávázószer alkalmazásával az első indokolt korai fungicides állományvédelem kiváltható.

 

Az első kora tavaszi kezelésre általában a gyomirtással egymenetben, 1-3 nóduszos kalászos állományban kerül sor. Azonban bizonyos körülmények között ezt korábban kell elvégezni. Az elmúlt években az őszi kalászosok vetése egyre korábban kezdődik. Az éghajlat változásnak köszönhetően az ősz, a tél melegebb, a tél, kora tavasz csapadékosabb, ami kedvez a korai kórokozók felszaporodásának. Nagy nitrogénellátás (pl. hígtrágya használata) esetén az enyhe, nedves idő hatására sűrű állomány alakulhat ki, már akár ősz végére is, és ez a kórokozókra fogékony fajtával párosulva nagyon korai, erős betegség kialakulásához vezethet. Ilyenkor az első indokolt kezelésre szükség lehet már akár ősszel vagy kora tavasszal, márciusban, április elején.

Mivel a korai, általában a kora tavaszi gombaölőszeres lombvédelem elhagyható, erre nem kell külön figyelmet fordítani, így a tavaszi munkaszervezés könnyebb, a rendelkezésre álló gépkapacitás és idő jobban kihasználható. Egyszerre kevesebb terméket kell kipermetezni, ezért kisebb a fitotoxicitás veszélye. Időjárásfüggetlen technológia, csapadékos tavaszon is biztosított a lombvédelem, a gyomirtás a gyomok állapotához igazítható, nem lesz taposási kár.

A készítmény számos, hazánkban fontos talajból és vetőmagból támadó kórokozó ellen is hatásos, azonban a teljeskörű védelem miatt javasolt hagyományos gombaölőszeres csávázószerrel kombinációban együtt a vetőmagra felvinni. Partnernek javasoljuk a Premis® 25 FS (25 g/l tritikonazol) csávázószer használatát. Systiva®-val egymást kiegészítve a legfontosabb csíra és magbetegségek ellen hatékony. Systiva® Komplett csomagban a Premis® ingyen elérhető, így a technológiának kedvezőbb a hektárköltsége, a Systiva® mellé nem szükséges külön kiegészítő partnert beszerezni.

A Systiva® ajánlott dózisa búzában 1,0 l/t, árpában 0,75 l/t, a Premis® adagja 1,5 l/t az összes kalászos növényben.

Systiva®-val csávázott vetőmagot a tavalyi évben már több mint 100.000 hektáron vetettek el, amit ezúton is köszönünk. A termék beváltotta a hozzá fűződő elvárásokat, a gazdálkodók és szaktanácsadók egyaránt elégedettek a használatával. Próbálja ki Ön is,és tapasztalja meg e forradalmi technológia sokrétű előnyeit!

Most 2000 Ft/t visszatérítést adunk minden Systiva®-val csávázott vetőmag vásárlása után. Az akcióra 2020. augusztus 15-ig lehet regisztrálni. Jelentkezés, részletek: www.agro.basf.hu