fbpx

Szakpolitikai programot dolgoznak ki a generációváltás elősegítésére

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 26.

A hazai agráriumban a generációváltás nemzeti ügy, mondta Nagy István. A döntéshozók feladata, hogy ehhez biztosítsák a stabil alapot jelentő feltételeket, az eredményes és hosszútávon fenntartható gazdálkodás lehetőségeit, adta hírül az MTI.

generációváltás

Jelentős összegekkel támogatják a fiatalokat abban, hogy a vidéki életet válasszák. A generációváltás elősegítésére több érdekképviselet bevonásával – köztük az Agrya szervezettel és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) – szakpolitikai programot dolgoznak ki.

Az agrárminiszter felhívta a fiatal gazdák figyelmét, hogy a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) támogatásban egyebek mellett szerepel a porta és a melléképületek fejlesztése is.

Kis Miklós, az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára a konferencián elmondta, hogy a vidékfejlesztési programban továbbra is nyitott 18 pályázati felhívás, mintegy 260 milliárd forint kerettel. A fiatal gazda tematikus alprogram keretében segítik a fiatal mezőgazdasági termelőket, beruházási jellegű fejlesztéseknél pedig a 40-50 százalékos alaptámogatás mellett plusz 10 százalékpontos többlettámogatásban részesülnek a fiatal gazdálkodók.

Az alprogram másik meghatározó intézkedése a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása, ami 2016. december 20-án jelent meg. Az érintettek 2017. március 16-tól nyújthatták be támogatási kérelmüket. Az irányító hatóság a rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt a pályázati felhívást 2017. július 1-től felfüggesztette. A felhívás keretében eddig 1224 kérelem részesült támogatásban, mintegy 15 milliárd forint összegben, mondta az államtitkár.

Kis Miklós arról is beszámolt, hogy 2020 után is lesz uniós támogatás a fiatal gazdák számára: a jövőbeni feltételeket a partnerek bevonásával szeretnék kialakítani.