Szántóföldi gépbemutató kukorica betakarítás idején

Csúcskategória „kicsiben”: CX6090 kombájn

Az első, ami szembetűnik mindenkinek, az a hasonlóság. Ugyanis a bemutatott CX6090-es modell külsőleg (is) hasonlít a már ismert 800-as kombájnokhoz, de közelebbről megismerve technikai felszereltségben is sok azonosságot találtunk. A fix és összecsukható változatban is rendelhető csőtörők híresek a hatékony szárzúzásról, agresszív szárlehúzásról és a kabinból állítható törőlécekről.

A cséplődob átmérője egységesen 60 cm, 4 dobos cséplő és leválasztó rendszerrel rendelkezik. Az áteresztőképességét a cséplődob Opti-TreshTM állítási lehetősége, az utóverő, a forgó leválasztó és a szalmatovábbító dob biztosítja. A cséplőkosár 121o-os befogadási szöge a nagy felületet garantálja. A dobfordulat és a kosár hézag a kabinból állítható. 6 szalmarázó ládával szerelték fel (a szériában 5 és 6 ládás verziókat találunk). A kombájn magtartálya 9300 liter kapacitású. A felső ürítésű csiga ürítési sebessége 100 l/s (a korábbi 72 l/s sebességgel szemben).

A kombájn alapfelszereltsége az Opti-Fan szelelőrendszer, ami a szelelő ventilátor fordulatszámát automatikusan szabályozza a lejtő irányához alkalmazkodva. A Smart SieveTM szintező rendszer a rostákat mozgatja oldalirányba a lejtőn, hogy a tisztításból kihozza a maximumot.

Az orosházi bemutatón nem tapasztalhattuk, de a beépített autoflot rendszerrel a kombájn akár 18% keresztirányú lejtőn is egyenletes tisztítást és kerékkapcsolatot garantál. Erősen dombos és hegyi terepre a CX5090-es „hegyi” kombájn ajánlott, amiben a leválasztó és tisztítómű folyamatos hatékonyságát két független hidraulikarendszer garantálja, az egyik a keresztirányú, a másik a hosszirányú korrekciót végezve.

A gazdálkodók már több gyakorlati bemutatón és az OMÉK kiállításon is találkozhattak a New Holland T8-as új traktorcsalád tagjaival, lapunk is részletesen bemutatta már ezeket a gépeket, most csak felelevenítjük a látottakat. A Cursor 9-es motorral felszerelt 300, 330, 360, 390-es traktorok az EPM-mel ellátva 298-389 LE maximális teljesítményre képesek.

– TIER4-es technológia: A New Holland gépek között ennél a traktorcsaládnál jelent meg először a környezetvédelmi előírásokhoz alkalmazkodó fejlesztés, amit az AdBlue technológiával is kiegészítettek, ami az azonos teljesítményű TIER3-as gépekkel összehasonlítva 17%-os üzemanyag-megtakarítást eredményezett.

TOTAL-AGROGÁZ: PB-gáz-dízel vegyes üzem alkalmazása erőgépeken

A költségkímélő gyommentesítés miatt, a minimális talajművelési technológiák terjedése ellenére, a szántásnak hazánkban előreláthatóan megdönthetetlen sikere marad. Évente (gazdasági helyzettől, pályázatoktól függően) 200-400 db váltvaforgató eke talál gazdára, aminek 15-20%-a Kuhn Multi Master. A 120, 150, 180 mm gerendely-keresztmetszetű, 3-6 ekefejes függesztett váltvaforgató ekék teli ill. réselt kormánylemezzel rendelhetők.

– háromrétegű (triplex) kormánylemez (3,3 mm kopóréteggel, 40%-kal tartósabb),

– szakítócsavaros vagy hidraulikus nonstop kőbiztosítás,

– háromszög alakú gerendely megerősítés,

– minden 3 vas feletti ekéhez a gerendely végére szállítókereket és mélységhatároló kereket ajánlanak, opcióként tárcsás csoroszlya igényelhető az ekékhez.

Sándor Ildikó

kukorica betakarítás szántóföldi bemutató