fbpx

Szarvasok szomorú szenzációja

Írta: Kohout Zoltán - 2017 december 05.

Látványnak elsőrangú, de az állat- és természetkedvelőknek szívszaggató, amikor ilyen szenzációs rudlinak – magyarán szarvascsorda-vonulásnak – vagyunk tanúi. Újabb rendkívüli esemény Baranyából.

Látványos…

Nyulat és őzet viszonylag gyakran, vaddisznót és szarvast csak nagyon ritkán látni az utak mellett – tegyük rögtön hozzá: szerencsére. Időről-időre azonban tanúi vagyunk hatalmas szarvascsorda-vonulásoknak, amiket az autókba szerelt képrögzítők révén ma már tömegek láthatnak. Hogy csak a legutóbbiakat említsük: 2015-ben Kisunyom térségében, nemrég a Sátorhely és Udvar közötti úton, pár napja pedig a szintén baranyai Majs közelében voltak tanúi a jelenségnek.

…de szomorú

A szarvasok ilyen tömeges megjelenése annak a lélektelen gyakorlatnak a következménye, amit az agancsvadászok követnek. A normális esetben nappal pihenő állatok rudlija – csapatostul való vonulása – azt bizonyítja, hogy agancsgyűjtők hajtják fel a vadakat. A megrémült, hajszolt állatok nagy sebességgel, figyelmetlenül menekülnek, és gyakran az ágak leverik a fejükről az agancsot, amelynek kilójáért 3-4000 forintot is fizetnek az orgazdák. Durvább esetben a hajtás irányában drótköteleket is kifeszítenek, nem törődve azzal, hogy az idejekorán és balesetben elveszített agancs komoly fájdalmat okoz az állatnak, és a helyére növő másik sok esetben torzult lesz.