fbpx

Horsch Terrano – mérföldkő a mezőgazdaságban

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 január 06.

A mögöttünk álló év próbára tette a termelőket. A „csapból is a vírus folyik”, valamint a kora tavaszi szárazság után az ősz pont visszájára fordult, és annyi csapadék jött, hogy néhol már-már a rekordokat súrolta, mondhatni folyt, mint csapból a víz.

 

Terrano 3 FX sekély tarlóhántás
Terrano 3 FX sekély tarlóhántás

 

A talajművelés az ősz folyamán elég nehézkes volt, a nagyon nedves talajokat lehetett gyúrni, ki így, ki úgy próbálta megoldani. A kultivátoros talajművelés nedves, csapadékos időben picit nehezebb, mint a szántás, de ez csak abból adódik, hogy általában egy henger van a gép mögött. Ha azonban jól választottunk, vagy éppen két hengerrel rendelkeznénk, akkor mindennemű gond nélkül tudunk dolgozni.

 

Terrano FX Mérföldkő a mezőgazdaságban
Terrano FX Mérföldkő a mezőgazdaságban

 Terrano 5 FM henger nélküli alapművelés
Terrano 5 FM henger nélküli alapművelés

 

A Horsch Terrano egy egész kultivátorcsaládot foglal magában

A legrégebbi FG vontatott 6 m munkaszélesség feletti, az FX háromgerendelyes, hárompont-függesztésű 3–5 m munkaszélességű. A Terrano FX-nél tízféle henger van a programban, ez is mutatja, hogy mennyire sokoldalú munkagépről van szó. A függesztett gép nagyon könnyen mozgatható, háromgerendelyes kapaosztás, 30 cm húzástávolsággal, még a kukoricaszár bedolgozására is alkalmas, a kisebb vonóerővel rendelkező termelők optimális szántóföldi kultivátora. Sekély tarlóhántástól az intenzív, 25-30 cm mély művelésig lehet használni. Azért, hogy a sekély és mély művelést optimálisan tudjuk végezni, vagyis a visszatömörítést a legjobban tudjuk elvégezni, így egy géphez ajánlott akár kétféle hengert is választani. A mélyműveléshez olyan henger kell, amelyik mélyre is visszatömörít, ez lehet az SD. A sekély művelésnél, ha magágyat készítünk, és aprómorzsás talajt szeretnénk, akkor a DoubleCage dupla hengerre cseréljünk! (Kép2)

 

 Terrano 5 FM Partner HT Talajművelés és műtrágyázás egymenetben
Terrano 5 FM Partner HT Talajművelés és műtrágyázás egymenetben

Terrano GX kukoricatarló művelésére
Terrano GX kukoricatarló művelésére

 

A Terrano FM vontatott, 5–7 m munkaszélességű, már négygerendelyes, integrált futóművel. Az összes Terrano lehet TerraGrip kapabiztosítású vagy nyírócsavaros. Ennek a gépnek az az érdekessége, hogy henger nélkül is tudunk vele dolgozni, ebben az esetben a mélységtartást a gumikerekes futóművön állítjuk. A kerekek mögött halad egy-egy kapa, ami a kerék nyomát fellazítja, és a földet akár 30 cm mélyen bedolgozza.

A Terrano GX az FX és FM ötvözése. Lehet három-, ill. négygerendelyes, futóművel rendelkezik, és az őszi alapművelés 25 cm mélységig végezhető el vele. A mélységállítás a mellső támasztókerekeken történik, történhet klipszekkel vagy hidraulikusan, a fülkéből. A nagyon csapadékos időjárásban, nagyon nyers talajokon ún. Winter Packer hengerrel lehet dolgozni. Ebben az esetben a dupla hengerek közül a mellsőt otthon hagyjuk, így dolgozunk. A talajfelszín egyenletes lesz, és laza, így könnyen be tudja venni a téli csapadékot, az nem folyik el, és tavaszra sem tömörödik óriási mértékben össze a talaj. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi magágykészítésnél könnyen tudunk majd aprómorzsás magágyat készíteni. (Kép4)

 

 Terrano 4.3 GX Sekély tarlóhántás
Terrano 4.3 GX Sekély tarlóhántás

 Terrano 4 MT kukoricatarlón
Terrano 4 MT kukoricatarlón

 

A Terrano MT a Joker rövidtárcsa és a Terrano FM kombinációja. A mellső rövidtárcsa hidraulikusan, mélységben fokozatmentesen állítható, az 52 cm átmérőjű tárcsa intenzíven keveri és aprítja a szármaradványokat. A két kapasor lazít, mélyre kever, és ha kell, akkor bent tartja a tárcsát a talajban. A futómű- és hengerválasztékok hasonlóak, mint a Terrano FM-nél.

Az összes Terrano sajátossága, hogy a célzott műtrágyázást el tudjuk velük végezni. Ez ott lehet érdekes, ahol a különböző tápanyagok felvétele blokkolva van. A precíziós gazdálkodás esetében a műtrágya kijuttatása olyan raszterben készül, amilyen széles a műtrágyaszóró, ebben az esetben 3–7 m szélességben (röpítőtányéros műtrágyaszórónál amekkora a szórása); ugyanis az egység szélességét le tudjuk csökkenteni a munkagép szélességére.

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302