fbpx

Tízből hét gazda már most ezt tervezgeti

Írta: Kohout Zoltán - 2020 szeptember 08.

Egy felmérés szerint a hazai agrárvállalkozók – hála Istennek – nem nagyon szenvedték meg a járvány hatásait, sőt, mintha új lendület volna érezhető…

 

 

Időjárás, járvány

A Budapest Bank Agrárgazdasági Indexének felmérése kimutatta: a gazdák jövedelmi pozícióját sokkal inkább a szeszélyes időjárás befolyásolta negatívan, mint a járvány negatív hatásai. Pozitív megállapítás az is, hogy tavaly szűk 10%-kal nagyobb értékben ruháztak be, mint az azelőtti évben, azaz átlagosan 110 milliót költöttek felhalmozási célokra.

 

Döntő szerep a technikán

A pénzintézet úgy értékeli, a fejlesztési-beruházási szemlélet erősödése nagy szerepet kap a közeljövőben – egyrészt a termésbiztonság és a hozamok szempontjából elengedhetetlen öntözésfejlesztés miatt, másrészt a korszerű technikai-technológiai eszközök adaptálása terén. Ez utóbbiról azt mutatja a felmérés, hogy a gazdák közel 70%-a már korábban belefogott vagy tervezi a legmodernebb termelési eszközöket és módszereket bevezetni. Ezen belül csaknem 10%-uk akár már idén belevág precíziós fejlesztésekbe.

 

 

Precizitás nélkül védtelen az agrárium

– Az egyre szeszélyesebb időjárás alapjaiban fogja meghatározni a globális mezőgazdaság elkövetkezendő évtizedeit. Azok az agrárvállalkozások lesznek nemzetközileg is versenyképesek, amik hatékonyabban alkalmazkodnak a megváltozott viszonyokhoz. Ebben az egyik legfontosabbak a technológiai fejlesztések, főleg a precíziós gazdálkodás eszközei. Ezek nélkül a jövőben a gazdák védtelenné válnak a külső tényezőkkel szemben, ez pedig végzetes lehet számukra – jelentette ki Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője, aki szólt a számos állami és uniós támogatási, illetve hitelprogram-lehetőségről is. – Az NHP Hajrá például rendkívül népszerű, a Budapest Banknál az összes NHP szerződés több mint fele, vagyis közel 14 milliárd forintnyi kedvezményes hitel a magyar agráriumban hasznosul” – tette hozzá.

Forrás: Budapest Bank