fbpx

Tolnában továbbra is jelentős mennyiségű tejet semmisítenek meg

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 13.

Szekszárd, 2013. március 12., kedd (MTI) – Továbbra is jelentős mennyiségű tejet kell megsemmisíteniük Tolna megyei kistermelőknek a megengedettnél nagyobb aflatoxin tartalom miatt. A Tolna Megyei Agrárkamara kármérséklést kér a termelőknek.

 

 

Az MTI termelői körökből úgy értesült: a feldolgozó 30-40 Szekszárd környéki kistermelőtől múlt hét kedd óta nem veszi át a tejet.

A Tolnai Népújság szombati számában írt arról, hogy naponta több tízezer liter tejet kell megsemmisíteniük a termelőknek, mert a feldolgozó a magas aflatoxin tartalom miatt nem veszi át.

Egy Szekszárd mellett dolgozó kistermelő az MTI tudósítójának kedden arról számolt be, hogy egy hete naponta mintegy 40 ezer litert kell megsemmisíteniük a gazdáknak.

A termelők 90 forintot kapnak egy liter tejért, így naponta milliós nagyságrendű kár éri őket.

A Tolna Megyei Agrárkamara kármérséklést kér azoknak a termelőknek, akiknek az aflatoxin miatt meg kellett megsemmisíteniük a tejet – mondta el Hadházy Árpád, a kamara elnöke.

A szervezet a parlament mezőgazdasági bizottságához eljuttatott levélben a megsemmisített tej literje után 75 forintos kármérséklést, továbbá a takarmány- és tejvizsgálatok költségeinek 50, a toxinkötő készítmények 60 százalékának megfelelő támogatást javasolt.

A levélben azt írták, a penészgombák által termelt méreganyag, az aflatoxin az elmúlt év szokatlanul meleg időjárása miatt jelent meg a szabványosnál magasabb arányban a takarmányokban.

A jogszabály szerint a tejhasznosítású állatok takarmánya 12 százalékos nedvességtartalom mellett kilogrammonként 5 mikrogramm aflatoxint tartalmazhat.

 

 A tejben megjelenő aflatoxin 0,05 mikrogramm lehet kilogrammonként.

Az agrárkamara a levélben kitért arra is: a termelők és a feldolgozók jelentős többletköltséggel tudják biztosítani, hogy a fogyasztókhoz olyan tej kerüljön, amely nem tartalmaz az egészségügyi határérték fölötti mennyiségben aflatoxint.

A termelőknek meg kell vizsgáltatniuk a takarmányt, és ha nincs lehetőségük takarmányváltásra, akkor toxinkötő anyagokat kell alkalmazniuk.

A feldolgozók feladata, hogy a nyerstej aflatoxin tartalmát ellenőrizzék, és a határértéknél több aflatoxint tartalmazó tételeket visszautasítsák.

A Tolnatej Zrt. az MTI kérdésére nem közölte az aflatoxin miatt visszautasított tej mennyiségét.

Koller Attila, a cég vezérigazgatója az MTI-nek küldött válaszában azt írta, „elszórtan” az elmúlt időszakban is volt példa „nem megfelelő minőségű alapanyag” kiszűrésére, amelyet garantál a tejfeldolgozók által működtetett ellenőrzési rendszer.

 

MTI 2013. március 12.