Tejpiaci egyeztetés – Szigorúbb szabályozást vár a tej terméktanács

Írta: - 2014 június 30.

Tejpiaci egyeztetés - Szigorúbb szabályozást vár a tej terméktanácsBudapest, 2014. június 27., péntek (MTI) – Szigorúbb szabályozást vár a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) a tejipari nagykereskedelmi engedélyek kiadásakor – mondta el az MTI kérdésére Mélykuti Tibor, TSZSZT elnöke csütörtökön.

A szaktárca, a tejtermelők, a tejipar és a hazai élelmiszer-kiskereskedelem képviselői a héten egyeztettek arról, hogy hogyan kezeljék a magyar piacon az elmúlt hetekben megnövekedett importtej miatt kialakult helyzetet. Az elmúlt egy-másfél hónapban ugyanis jó néhány kereskedelmi egységben szinte csak külföldi UHT tejekkel, illetve külföldi sajtokkal akcióztak, ami rendkívül káros a hazai tejágazatnak – hangsúlyozta Mélykuti Tibor.

Hozzátette, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) részéről még nem érkezett visszajelzés arról, hogy az általa képviselt kereskedelmi cégek hogyan reagálnak a tejtermelők kérésére, hogy részesítsék előnyben a hazai termékeket az importtermékekkel szemben.

Hangsúlyozta, hogy a Földművelésügyi Minisztériumtól (FM) a feketekereskedelmet visszaszorító szabályozást várnak, nagykereskedői tevékenység szigorúbb engedélyeztetését, ellenőrzését. Fontosnak tartják a piacszabályozó intézkedések bevezetését, főleg a 2015-ben megszűnő tejkvóta rendszer okán.

Az elnök szerint a problémát egyrészről azok az ál-nagykereskedők jelentik, akik akár az áfát elcsalva hozzák be a terméket nyomott áron, másrészről gond a mélyen az előállítási ár alatt beérkező importtej és tejtermék is.

Az Európában forgalomban lévő tej kevesebb mint 5 százalékát lefedő spot tejpiac árai az évszaknak megfelelően ingadoznak, tavasszal túlkínálat jellemző, így lejjebb mennek az árak is. Azonban Mélykuti Tibor szerint ha a szerződéses rendszer a termelők és kereskedők között jól működne, a spot piac nem befolyásolná az árakat, és ez hosszú távon is biztonságot adna a termelőnek.

Az MTI által megkeresett nagy áruházláncok közül az Auchan, a CBA, a Tesco – amelyek mind tagjai a TSZSZT-nek -, arról tájékoztattak, hogy elkötelezettek a magyar termékek mellett és fontosnak tartják a hazai termelők érdekeinek védelmét, a kiváló minőségű magyar tej és tejtermékek biztosítását áruházaikban. A Lidl is támogatja a magyar termelőket beszállítói programja révén – válaszolta a cég.

A CBA Kereskedelmi Kft. üzleteiben mintegy 80 százalékban magyar terméket árulnak a Corvinus Egyetem felmérése szerint, a friss tejtermékek esetében ez az arány még magasabb. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója elmondta, hogy egyelőre nem érzik az importnyomást, hogy nagyobb mennyiségű olcsóbb import tej kerülne a piacra. Kizárni azonban teljes egészében nem tudják kínálatukból az import UHT tejet, mivel a fogyasztók jelentős része ezt keresi.

Az Auchan Magyarország Kft. beszerzési stratégiája szerint közvetlenül a gyártókat, termelőket részesíti előnyben, így közvetlenül a tejüzemekből kerülhet az áruházakba a termék. Az akciós és a sajátmárkás termékek esetében is figyelnek arra, hogy többségében magyar gyártók termékei kerüljenek a polcokra – áll az áruház MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában.

A Tesco-Globál Áruházak Zrt. sajtóosztálya az MTI kérdésére közölte: tapasztalataik azt mutatják, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak, és sokkal inkább a minőségi termékek irányába nyitnak. Ezzel párhuzamosan folyamatosan nő a magyar termékek népszerűsége is, az általuk generált forgalom is stabil emelkedést mutat. A Tesco polcain a friss tej kategóriában 100 százalékig magyar beszállítók, 100 százalékosan magyar tejét értékesíti, és komoly erőfeszítéseket tesz a friss tej jelenleg 40 százalék körüli részarányának növelésére az UHT tejjel szemben – írták.

MTI 2014. június 27.