Több mint háromszáz birkából főztek pörköltet a hétvégén Karcagon

Karcag, 2014. június 28., szombat (MTI) – A hungarikummá vált karcagi birkapörköltet az idén több mint háromszáz állatból főzték a XVI. karcagi birkafőző-fesztivál szombati versenynapján. Rekordot hozott a versenyben részt vevők száma is, több mint kétszáz főzőhelyen készült a nevezetes kunsági étek.

XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivál Karcag, 2014. június 28. Birkapörköltet készítenek a résztvevők a XVI. Karcagi Birkafőző Fesztiválon 2014. június 28-án. MTI Fotó: Mészáros János

XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivál

Karcag, 2014. június 28. Birkapörköltet készítenek a résztvevők a XVI. Karcagi Birkafőző Fesztiválon 2014. június 28-án. MTI Fotó: Mészáros János

“Őseinek hagyományait folytatjuk akkor, amikor a régi szokások szerint elkészítjük a birkát június utolsó szombatján” – mondta a fesztivál megnyitóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a több ezer vendéget köszöntve arról beszélt: minden fesztiválon

“megünnepeljük magunkat is, hiszen ilyenkor találkozunk a rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel, és azokat a szálakat tudjuk egy kicsit újraszőni, amelyek a hétköznapokat is bearanyozzák”.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök azt emelte ki, hogy a nemzetet a szép magyar beszéd, a zene, a kultúra, a hagyományok tisztelete,

“a fáradságos harccal teli, de mégis győzedelmes történelmünk mellett édesanyánk főztje és az ízek világa is összetartja”.

A főzőverseny eredményhirdetésén átadták a társadalmi és a Benke László többszörös világbajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat.

Az idei fesztivál díszvendég települése Kalocsa volt, a város fotókiállításon mutatkozott be a helyi múzeumban, a szintén hungarikum kalocsai népművészet motívumait felhasználva pingáló-, tojásfestő-, kézi hímző és porcelánfestő-bemutatót tartottak.

XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivál 2014. június 28. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (k) a XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivál megnyitóján 2014 június 28-án. A háttérben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) és Török Ferenc, a díszvendég Kalocsa polgármestere (b). MTI Fotó: Mészáros János

XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivál

2014. június 28. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (k) a XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivál megnyitóján 2014 június 28-án. A háttérben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) és Török Ferenc, a díszvendég Kalocsa polgármestere (b). MTI Fotó: Mészáros János

A kulturális és szórakoztató műsorok már péntek délután megkezdődtek, és szombaton késő estig kínálnak kikapcsolódást elsősorban a zenés műfajokban, többek között Tolvai Renáta, Muri Enikő és a Bikini együttes fellépésével.

A karcagi rendezvény új színfoltjaként az Ökopresszóban változatos programok várták az érdeklődőket, interaktív módszerekkel, gyerekeknek is érthető módon hívták fel a figyelmet a környezeti problémákra.

MTI 2014. június 28.

Kapcsolódó hírek