fbpx

Baromfi Termék Tanács: a tojás kilogrammra vetített árát is láthatóan kell kiírni

Írta: - 2014 január 23.

Baromfi Termék Tanács: a tojás kilogrammra vetített árát is láthatóan kell kiírniBudapest, 2014. január 22., szerda (MTI) – A nemzetgazdasági miniszter rendelete szerint a darabonkénti egységárhoz képest legfeljebb 20 százalékkal kisebb betűmérettel kell feltüntetni az étkezési tojás kilogrammra vetített árát a kiskereskedelemben – hívta fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács szerdán.

A hazai szabályozás a fogyasztók teljesebb körű tájékoztatása érdekében eddig is előírta, hogy az étkezési tojások kiskereskedelmi forgalmazásakor a darabonkénti forint ár mellett fel kell tüntetni a tojások kilogrammra számított legmagasabb egységárát is. A tapasztalatok viszont azt mutatták, hogy a kilogrammonkénti egységárat sok esetben nem tüntették fel, vagy rendkívül apró betűmérettel írták ki – írja közleményében a terméktanács.

A terméktanács szerint a szabályozási változtatás lehetőséget nyújt arra, hogy a rosszabbul látó fogyasztók is jó vásárlási döntéseket hozzanak, illetve erősítheti a legális hazai tojástermelő vállalkozások piaci pozícióit az importtal szemben.

A hibás kommunikáció azzal járt, hogy a vevők nagy része a kisméretű és alacsonyabb darabonkénti áru (S) tojást vette meg, holott megfelelő és jól látható információ esetén könnyen kiszámíthatták volna, hogy az olcsónak hitt, S-es tojás kilogrammra vetítve ténylegesen többe kerül, mint a darabonként drágább nagyobb (M) méretű. Az S-es tojások jelentős része importból származik, míg az ennél nagyobb méretű tojásokat főként a hazai termelők állítják elő, így az árak kifogásolható feltüntetése nem csak a vásárlókat hozta hátrányos helyzetbe, hanem a hazai tojástermelő vállalkozásokat is – olvasható a Baromfi Termék Tanács közleményében.

MTI 2014. január 22.