fbpx

VM: 100 millió euróra emelik a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatását

Írta: - 2014 február 25.

VM: 100 millió euróra emelik a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatásátBudapest, 2014. február 24., hétfő (MTI) – Az eddigi 70 millió euróról 100 millió euróra (mintegy 30 milliárd forintra) emelkedik a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatására rendelkezésre álló támogatás összege – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel hétfőn.

A támogatási keretet a minisztérium az igényekhez mérten tervezte, a forrást minden szőlőültetvénnyel rendelkező gazdálkodó igényelheti, aki az elmúlt 10 évben erre a jogcímre még nem vett fel támogatást.

A VM tájékoztatása szerint a gazdálkodók az idén november 1. és november 30. között egyéni terveik benyújtásával igényelhetik a támogatást.

Közölték: a rendelet módosítása egyrészt 100 millió euróra emeli a támogatás keretösszegét, másrészt könnyebbé teszi az ültetvény telepítéséhez szükséges telepítési jogok megvásárlását, felhasználását. Ezzel tovább folytatódhat a szőlőtelepítések több éve tartó növekedése.

A vidékfejlesztési tárca évek óta jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a telepítések száma a kivágások számát meghaladja. A trendforduló évekkel ezelőtt már megtörtént, azóta a kedvező folyamat tovább folytatódik. A rendeletmódosítás ezt a kedvező folyamatot erősíti tovább – áll a VM közleményében.

A rendeletmódosítás hatályba lépése előtt a kivágott ültetvénynél csak jobb területre lehetett támogatással szőlőt telepíteni. A nagyarányú telepítéseknek köszönhetően ez a feltétel jelenleg már indokolatlan – olvasható a közleményben.

MTI 2014. február 24.