Topigs Norsvin sertés mesterséges termékenyítő állomás nyílt Doroszlón

Írta: - 2016 január 04.

A szerb sertéstenyésztők is könnyen hozzájuthatnak már a világ leginnovatívabb sertéstenyésztő vállalatának szaporítóanyagához. December elején nyílt a Hollo Company és a Topigs Norsvin Danubia együttműködéseként létrejött a Topigs Norsvin AIM Doroslovo vállalat mesterséges termékenyítő állomás (MTÁ). A mesterséges központ kialakításakor a fő célkitűzés a legmodernebb genetika, technológia és menedzsment ismeretek Szerbiában történő meghonosítása volt. Az új MTÁ-val a szerb sertéstenyésztők egy jelentős lépést tettek az Európai Unió sertéspiacai irányába.

A szerb Hollo Company és a magyar Topigs Norsvin Danubia vegyesvállalati formában hozta létre a Topigs Norsvin AIM Doroslovo vállalatot, mely Szerbia legmodernebb sertés mesterséges termékenyítő állomását (MTÁ) üzemelteti. A kanállomás Szerbia északi részén a vajdasági Doroszló település mellett található. A terület Szerbia legfőbb sertéstenyésztő régiójának számít, a honi sertésállomány fele ott található.

A projekt megvalósításában nagy segítséget jelentett a Topigs Norsvin leányvállalatánál az AIM WorldWide-nál összegyűlt sok-sok évtizedes, a sertés mesterséges termékenyítő állomások üzemeltetésével kapcsolatos, gyakorlati tapasztalat. Az AIM WorldWide szakmai segítségével történt a MTÁ tervezése, építése, az ott dolgozó szakemberek kiképzése. Szakembereik az üzemeltetés során is rendszeres szakmai felügyeletet biztosítanak majd a minőség állandó, magas szinten tartása érdekében.

A betelepített kanok SPF státuszúak, így mentesek többek között az Aujeszky féle betegségtől, a Brucellosistól, a PRRS-től, a TGE-től és SVD-től, a dizentériától, a torzító orrgyulladástól, a Chlamydiosistól, a mikoplazmától és az APP-től is. Az állategészségügyi státusz fenntartása érdekében a kanállomás túlnyomásos szellőztetéssel rendelkezik.

A kanállomás építésénél nagy odafigyeléssel voltak a telepi dolgozók körülményeire, így a két ugrató állást lesüllyesztett folyosóról lehet megközelíteni, és a kanok mozgatását központilag vezérelhető pneumatikus kapuk segítik. A labor kialakításánál az AIM WorldWide által szavatolt minőségű berendezésekre esett a választás. A levett spermium minőségének precíz meghatározásában a mesterséges termékenyítésben etalonnak számító CASA számítógépes elemző szoftver segíti a dolgozókat. A telepi menedzsmentben és a termelés pontos nyilvántartásában a KIS program lesz a kanállomáson dolgozó szakemberek segítségére. A sperma hígítását csak és kizárólag a legjobb eltarthatóságot és termékenyítőképességet biztosító Solusem hígítóval végzik.

A napi termelést saját, az optimális szállítási hőmérsékletet biztosító hűtőkkel ellátott, gépjárműflottával szállítják a partnerek telepére.

A Topigs Norsvin AIM Doroslovo sertés mesterséges termékenyítő állomása iránti óriási érdeklődést jelzi a megnyitón megjelent szerb sertéstenyésztők jelentős száma.