fbpx

Tovább erősítette piaci helyzetét a Yara

Írta: - 2018 március 22.

2018. január 16-án érdeklődők sokasága zsúfolásig töltötte meg a négycsillagos vecsési Airport Hotel konferenciatermét, ahol immár harmadik alkalommal rendezte meg az egyik legjelentősebb műtrágya-előállító, a Yara Hungária Kft. „YaraNap” évadnyitó konferenciáját. A rendezvényen természetesen tápanyag-ellátással kapcsolatos információkból nem volt hiány, az előadások legfőképp az olajosnövények szegmesére épültek fel, azon belül is a mezo- és a mikroelemek szerepét hangsúlyozták.

Szerencsés és jó évet zártunk 2017-ben, kiemelkedő, 20%-os növekedést prognosztizálhattunk a lombtrágyaszegmensben, illetve nagy büszkeség a Yara számára, hogy kálium-nitrátban 25%-ot kalcium-nitrátban pedig 32%-os növekedést tudhatunk magunkénak − mondta köszöntőjében Éri Ferenc, a Yara Hungária Kft. magyarországi értékesítési vezetője.

Az NPK-műtrágyapiac alakulását, és hogy milyen komoly erőt képvisel a Yara az NPK-piacon, azt Olaf Günth-Borstel, a vállalat ügyvezető igazgatója ismertette. A cég bő 15 ezer alkalmazottal a világ több mint 60 országában van jelen, és 160-nál is több országban forgalmazza termékeit. Napjainkra több mint 120 millió zsák műtrágyát értékesít évente a viking hajós logóval mely mára a világ egyik legerősebb mezőgazdasági brandjeként él a köztudatban. 2016-ban világszerte 34 millió tonna műtrágyát, illetve ipari technológiához tartozó inputanyagot értékesítettek a gazdálkodók számára. Öt kutatási fejlesztési központjukban azon dolgoznak, hogy a Yara által képviselt tudás és portfólió a termelők által realizálható profitot minél magasabb szintre emelje.

A szakmai napra a Yara legnagyobb kutatóközpontjából Christoph Steiner is ellátogatott, aki beszélt az olajosnövények táplálásáról, azon belül is a kén, a kalcium és a magnézium jelentőségére hívta fel a figyelmet. A mezoelemek (Ca, Mg, S) szerepét Dr. Kalocsai Renátó egyetemi docens (SZIE, Mosonmagyaróvár) taglalta, míg Dr. Petróczi István szaktanácsadó (NAIK, GK) trágyázási kísérletekről tartott érdekes prezentációt. A martonvásári lombtrágya-kísérleteket Dr. Árendás Tamás (MTA MGI) ismertette.

Farmerközpontúság a Yaránál

A Yara 2018-ban induló új szolgáltatásairól hármas összefogásban Szász Imre, Szabari Szabolcs és Koronczai Rita tartottak prezentációt. A Talaj- és levél-mintavételi szaktanácsadási szolgáltatásnál (Yara Megalab), a talaj- és növényminta-vizsgálat eredménye alapvető információkat szolgáltat a megfelelő műtrágyatípus és -mennyiség megválasztásához. A Yara N-Sensor™ és N-Tester™ kézi segédeszközök az optimális műtrágyadózis kijuttatásában lehetnek segítségünkre, míg a Yara mezőgazdasági mobilalkalmazásai – a Yara CheckIT és a Yara ImageIT – használatával gyorsan és egyszerűen felismerhetjük az esetleges tápelemhiányokat, illetve javaslatokat kapunk a nitrogén-felhasználással kapcsolatosan.

Érdekesség

A tavalyi Guinness-világrekord búzatermést az előző rekordhoz hasonlóan Yara-műtrágyákkal állították be. Az a magántermelő, aki öntözött üzemi körülmények között profitábilis termelés mellett elérte a 16,791 tonnás búzatermést, minden egyes lombtrágyázás előtt levélmintát vett. Majd laboratóriumba küldte, és az eredmény alapján határozta meg a kijuttatandó lombtrágya típusát és mennyiségét is.

A nap zárásaként Bucsi Tamás (Agro Aim Hungaria Kft.) a precíziós gazdálkodás sűrűjébe vezette a jelenlevőket, majd Mészáros Gábor (KITE Zrt.) a szántóföldi növénytermesztésben rejlő innovációs lehetőségekre világított rá.

A konferencián minden előadó valóban hasznos szakmai információkat osztott meg az érdeklődőkkel. Persze, a Yara szó hallatán már önmagába is mindenki optimistán gondolkodik, hiszen az ősi norvég nyelvben fellelhető „jardar” szóból származik, ami jó termést jelent. „Nomen est omen!”

Kalmár Nárcisz

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak