fbpx

Tovább növelhető a napraforgó termésátlaga

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 14.

A napraforgó vetőmagpiac vezető agrárvállalatának szakértői szerint a jelenlegi kedvezőbb felvásárlási ár miatt idén emelkedni fog a magas olajsavas napraforgó aránya.

Az Európai Bizottság adatai szerint tavaly 10,1 millió tonna napraforgó termett a 28 tagország területén, ami 12 százalékkal haladta meg az 5 éves átlagot. Az Európai Unió elsőszámú napraforgó termelője továbbra is Románia, amely a 2017-es 998 ezer hektárról tavaly 1,1 millió hektárra növelte a napraforgó vetésterületét. Így nem is csoda, hogy 15,1 százalékkal – 3,35 millió tonnára – emelkedett a termés, a hozam pedig elérte a hektáronkénti 2,9 tonnát. Magyarország termelői a korábbi évhez képest valamivel kevesebb, 627 ezer hektáron vetettek napraforgót 2018-ban: a teljes napraforgó vetésterület 56 százalékán (forrás: Kleffmann 2018 napraforgó vetőmag panel) Syngenta hibrideket termesztettek, így a vállalat továbbra is piacvezető hazánkban.

napraforgó

A napraforgó vetésterületében idén kismértékű csökkenésre számítanak, de azt gondolják, hogy tovább növelhető az egy hektárról betakarított termés mennyisége. Mivel a hagyományos, linolsavas napraforgó felvásárlási ára jelenleg alacsonyabb, ezért az idei évben becslésük szerint a magasabb jövedelmezősége miatt a magas olajsavas napraforgó hibridek aránya erőteljesen növekedni fog, hangsúlyozta Vajda Beáta, a Syngenta marketingvezetője. A magas olajsavas napraforgóból készült olaj magasabb hőstabilitással bír, tovább eltartható, az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek például a pálmaolajhoz képest.

A Syngenta bízik abban, hogy kiegyenlítettebbek lesznek a termésátlagok az ország teljes területén: ha kedvezőek lesznek az időjárási körülmények, az újabb rekordokat is eredményezhet. A tavalyi évben beállítottak egy többismétléses kísérletet, melyben azt vizsgálták, hogy a technológia egyes elemei mennyivel járulhatnak hozzá a sikeres napraforgó-termesztéshez. Kísérleteik alapján elmondható, hogy amennyiben a gazdák a teljes Syngenta technológiát alkalmazzák, a kezeletlenhez képest akár 80 százalék terméstöbbletet is elérhetnek. Már most is vannak olyan hibridjeik, amelyek 5 tonnát megközelítő termésmennyiséget produkáltak hektáronként nagyüzemi körülmények között, mondta Ácsné Szekeres Dóra, a Syngenta olajos növények szakértője.