fbpx

Továbbgondolásra szánt gyakorlati tapasztalatok

Írta: Szerkesztőség - 2011 január 24.

A növény és állattenyésztés, nagyon sok „egyszer használatos” anyagot, gyógyszert, növényvédő szert használ fel, beleértve a takarmányokat is. Egyszer megvásároljuk, elfogy, újra beszerezzük, felhasználjuk, és folyamat újra indul.

 

Ezek mind a fogyasztói társadalom részei, maradandó használhatóság, maradandó érték nincs. Maradandó hatásuk (ha van) is inkább negatív.

A műtrágyák hosszú távon használva tönkre teszik a talajt, az állatgyógyszerek „mellékhatása” beépül az eladott húsba és értékesítésre kerül.

A növényvédő szerekről ugyanez mondható el. Az előző példákban csak a mérték lehet vitatható. Mindezek ellenére nélkülözhetetlenek.

Szükség van olyan tartósan, évtizedekig használható egyszer beszerzendő eszközre, amely az élővilág immunrendszerét javítja, gyógyító hatású és terméstöbbletet, minőségjavulást biztosít. Ilyen eszköz a speciális összetételű energiaadó lappiramis.

Használhatósága jól tervezhető, méretezhető. 300 x 550 mm-es lapra elhelyezett magok már három hetes tárolás után csíraképesebbek lesznek. A kikelt magok nagyobb termést hoznak. Ezt sok-sok jó példa igazolja.

 

Tapasztalatok étkezési borsónál és tritikálénál…

 

Az étkezési borsó csiráztatása 48 órás lappiramis feletti kezelést követően. A „yang” jelenti a lappiramis sima oldal feletti tárolást, a „yin” a lappiramis mintás oldalán való elhelyezést.

A vetési naptár megadja, hogy mit mikor lehet vetni, előtte a magokat ezen lapokon kell tárolni, más szóval aktiválni.

Az ilyen módon kezelt magokból kikelt csirák nagyobb eséllyel, jobb immunrendszerrel, fejlődőképességgel rendelkeznek, így zöldtömegük és hasznosítható termény mennyiségük is több lesz.

Érdekes volt látni, hogy tritikálé esetén a gyorsabban növő haszonnövény látványosan elfojtotta a gyomnövényeket. A becsült terméstöbblet 20% körüli volt.

 

… a szennyvíztisztítótól a máktábláig

 

A szennyvíztisztító nádtömege többszörösére nőtt a víz ilyen kezelésének hatására, elképzelhető pozitív hatása energia növények esetén is, a fotó októberi lapszámunkban található meg.

Látványos a módszer gazdaságossága, 3 db lapon lett kezelve 6 hektár vetőmák teljes mennyisége – a termő máktábla képe szintén az októberi lapszámunkban található meg – a terméstöbblet kontroll táblához viszonyítva 100-200 kg között.

Egy kilogramm eladási ára 320 Ft, ez átlagmennyiséggel számolva 150 kg x 320 Ft x 6 hektár = 288.000 Ft. Ennek a terméstöbbletnek önköltsége 3 db x 12.000 Ft (lappiramis ár) = 36.000 Ft/3 hét volt.

 

..és az anyagiakig

 

A lappiramis az év többi részében más magok aktiválására és egyéb célokra is felhasználható, ez 700%-os haszon, csak erre a három hét használatára számolva. A termelőn múlik a további időszakokban észszerű logikus felhasználása.

Az év 52 hétből áll, a vetési naptár más egyéb magok vetési idejét is megmutatja. A magok aktiválása feltételezhetően csökkenti az élet, azaz csíraképtelen magvak számát is, melyre a vetés egyenletes kikeléséből lehet következtetni.