fbpx

„A magyar mezőgazdaság és vidék megújulásának záloga”

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 07.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven működik tovább 2021. február 01-jével a Szent István Egyetemre alapozva az új integrált felsőoktatási intézmény.

 

Egy a legjobbak közül

Csányi Sándor a kuratórium bemutatkozó online sajtótájékoztatóján közölte: most 14 ezer hallgató tanul öt campuson, több mint ötven telephelyen. Hosszú távon 13 ezer hallgató képzését tervezik az új intézményi rendszerben. Kiemelte a mezőgazdaság jelentőségét, de megjegyezte, hogy az egyetemnek pedagógiai és művészeti karai is vannak.

Az intézmény mindegyik szakterülete fontos – mondta a miniszter. Nemcsak kiváló agrárszakembereket akarnak képezni, hanem olyan értelmiségieket is, akik a vidéki élet bástyái lehetnek.

Az új felsőoktatási intézmény az egyik legjobbá váljon Magyarországon, majd a világon – fogalmazta meg a célt Csányi Sándor. Elmondta, hogy ezzel együtt az átláthatóságra is törekednek.

 

kuratórium

A kuratórium tagjai (Fotó: Pelsőczy Csaba)

 

Szükség van a jól képzett, fiatal szakemberekre az agráriumban

Nagy István agrárminiszter, kuratóriumi tag kijelentette, hogy az integrált egyetem a magyar mezőgazdaság és vidék megújulásának záloga. Szolgálja az élelmiszeripar versenyképességének növelését és a vidék megmaradását.

Az agrárminiszter szerint a 21. század felmerülő problémáira nincs tisztán agrárszakmai válasz. Multidiszciplináris ismeretekre van szükség, informatikai, műszaki, élettudományi kihívásokra egyaránt választ kell adni.

A magyar élelmiszeripar fellendüléséhez jól képzett fiatal szakemberek szükségesek – tette hozzá, a mezőgazdaság jövője szempontjából alapvető fontosságúnak nevezve, hogy az „agrár-nemzedékváltás” gördülékenyebb legyen.

A miniszter szerint fontos az integráció, mivel az agrár-felsőoktatás korábban nem volt se vonzó, sem hatékony: a széttöredezett rendszerben sok egyetem kínált sok, kis létszámú képzést. Nagy István mérföldkőnek nevezte az egyetem modellváltását, az új struktúra nagyobb mozgásteret biztosít az intézménynek.

 

tájékoztató

Online tájékoztató (Fotó: Pelsőczy Csaba)

 

Magyarország nem kicsi

Lázár János miniszterelnöki biztos, kuratóriumi tag azt mondta, az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy Magyarország nem kicsi, le kell számolni azzal a mentalitással, amely ezt sugallja.

Az sem igaz, hogy Magyarország nem gazdag nyersanyagban, ugyanis nagyon sok édesvíz és jól termő föld áll itt rendelkezésre. Az ebben rejlő lehetőséget a magyarok nem tudták kiaknázni az elmúlt száz évben.

A miniszterelnöki biztos szerint a kormány kötelessége a magyar családok gyarapítása, annak biztosítása, hogy a magyarok munkájából a magyarok húzzanak hasznot.

Európa egyik legjobb agráregyetemét akarják létrehozni – hangoztatta Lázár János.

 

mb. rektor

Új fejezet indul az egyetem életében (Fotó: Pelsőczy Csaba)

 

Cél, hogy az egyetem előrébb jusson a nemzetközi rangsorban

Gyuricza Csaba megbízott rektor azt mondta, hogy ekkora integráció ilyen gyorsan nem történt korábban a felsőoktatásban. Új fejezet indul az egyetem életében – jelentette ki, megjegyezve, ez az év elsősorban az új szervezeti felépítés véglegesítéséről szól majd.

Stratégiai cél, hogy az egyetem előrébb jusson a nemzetközi rangsorokban, ennek eléréséért intenzíven fognak dolgozni.

 

 

Az új, integrált agrár egyetem campusairól, a képzési lehetőségekről már tájékoztató jellegű kisfilm is készült.

 

Forrás: MTI/SZIE