Új étkezési gabonánk – a Hungaro durumrozs

A ’Hungaro’ fajta az első a tritikálé fajon belül, amely étkezési és takarmány célra lett bejelentve és a hivatalos gazdasági értékvizsgálat és előterjesztés alapján így is kapott Állami Elismerést. A ’Hungaro’ fajta már a 3. éve a legnagyobb területen szaporított és termesztett tritikálé (durumrozs) vezérfajta.

1. melléklet. Hungaro tritikálé (durumrozs) vetőmag kiszerelve

A ’Hungaro’ fajta étkezési célú felhasználásával kedvezőek a tapasztalatok. Mint alternatív étkezési gabonafajta kitűnő táplálkozás élettani tulajdonságai (beltartalma) alapján az egészségmegőrzésben is fontos szerepet kaphatna – és remélhetőleg kap is!

A tritikálé, mint faj neve takarmánygabonaként vált ismertté. Ezért kb. 1 éve szinonim magyar fajnévvel (durumrozs) elkezdtük a ’Hungaro’ faját megismertetni és kipróbálni az élelmiszer vonalon. A visszajelzések pozitívak nemcsak a tudomány, de a szakma (malomipar, sütőipar, tésztagyártás) és a fogyasztók oldaláról egyaránt. Ezt erősítette meg a 2013. július 5-én Komáromban rendezett – termékkóstolóval egybekötött – szakmai tanácskozás is, ahol a tudomány és a szakma képviselői, valamint a fogyasztók is egyetértettek a ’Hungaro durumrozs’ névvel, és kérték, hogy tegyük hivatalossá. Ennélfogva durumrozs néven kívánjuk a jövőben forgalmazni a Hungaro étkezési tritikálé fajta étkezési gabona termését, lisztjét és a belőle készült élelmiszereket.

Azért kapta ezt a nevet, mert – mint keményszemű szekunder rekombinációs hexaploid tritikálé (durumrozs) fajta – elsősorban a durum búza és rozs tulajdonságait (genomjait) egyesíti magában. A Hungaro durumrozs tehát egy étkezési triticale fajta, amely elsősorban a durum búza és rozs tulajdonságait (genomját) egyesíti magában, de tartalmaz tulajdonságokat az étkezési búzából is. A rozs genom adja a kórokozókkal szembeni rezisztenciát és a jó alkalmazkodóképességet a kedvezőtlen ökológiai körülményekhez (éghajlat, talaj), beltartalom szempontjából pedig a magasabb ásványi anyag és rost tartalmat, B-vitamin és E- vitamin tartalmat. A búzától örökölt gének biztosítják a nagy termést és jó sütőipari minőségi tulajdonságokat. Rendelkezik viszont néhány olyan kedvező új tulajdonsággal is, amely egyik szülőfajra sem jellemző.

2. melléklet.Hungaro durumrozs pékáruk - adalékanyagok nélkül

A közönséges búza (Triticum aestivum) és az eddig köztermesztésbe került hexaploid takarmány tritikálé fajták (xTriticosecale Wittmack) között sütőipari értékben a búza javára mutatkozó különbséget az étkezési búzában jelenlévő DD genompár okozza. A hexaploid tritikáléban a DD genompárt a rozsból származó RR genompár helyettesíti. (AABBRR)

A Hungaro durumrozs nemesítésénél alkalmazott módszer – a szekunder hexaploid tritikálé fajták keresztezése (2n=6x=42 x 2n=6x=42) – lehetővé teszi a tulajdonságok rekombinálódását, amelynek eredményeként nagyszámú, igen különböző hibrid keletkezik. Így hagyományos nemesítési módszerekkel is eredményes lehet a tritikálé lisztminőségének, sütőipari tulajdonságainak a javítása, mivel a szekunder hexaploid tritikálék a tetraploid durum (vagy turgidum) búza és a diploid rozs genomon kívül tartalmazhatnak a hexaploid (étkezési) búza D-genomjából származó géneket is, amelyek érvényre juthatnak a rekombinációs hexaploid tritikáléban. Ezt a lehetőséget kihasználva rekombinációs hexaploid tritikálé genotípúsok (2n=6x=42 x 2n=6x=42) előállításával és azok folyamatos minőségi tulajdonságainak vizsgálata mellett állítottuk elő az első étkezési tritikálé fajtát – a Hungaro durumrozsot.

A Hungaro durumrozs fajta beltartalmi – és malmi-sütőipari minőségének vizsgálata több éven keresztül a Debreceni Egyetemen Agrár-műszerközpontjában Prof. Dr. Győri Zoltán irányításával folyt, amely eredményekből levonható következtetések az alábbiak:

3. melléklet. Hungaro durumrozs tészták- tojás és adalékanyagok nélkül

A Hungaro durumrozs összetételét a búzával megegyező, vagy annál magasabb fehérjetartalom jellemzi és ezen fehérjetartalomban az esszenciális aminosavak mennyisége, különösen a lizin, a metionin és a cisztein magasabb. Ez a magasabb érték a lisztre is jellemző. Az ásványianyag-tartalom tekintetében jellemző a búzánál magasabb P, K, Ca, Cu, Mg és Zn-tartalom, amelyek segíthetnek a szervezet mikroelem bevitelének növelésében. A vitaminok közül az E, B1, B2 és B6 vitamin tekintetében a lisztje kétszeres mennyiséget tartalmaz, mint a búzaliszt. Táplálkozás-élettani jelentőségét fokozza, hogy nyersrost és élelmi rost tartalma több mint kétszerese a búzalisztének, összes szénhidráttartalma viszont közel 10 %-kal alacsonyabb, így energiatartalma is ezzel arányosan alacsonyabb.

További újabb paraméterekre is folyik a vizsgálata.

A Hungaro durumrozs fajta fontos növény lehet a fenntartható mezőgazdaság számára, a belőle készült élelmiszerek (2., 3. kép) fogyasztása pedig az emberek egészségének megőrzésére.

Dr. Kruppa József PhD

tiszteletbeli egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár

növénynemesítő

Ifj. Kruppa József

agrármérnök, PhD hallgató

gabona növénytermesztés