fbpx

Új étkezési gabonánk – a Hungaro durumrozs

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 26.

A ’Hungaro’ fajta az első a tritikálé fajon belül, amely étkezési és takarmány célra lett bejelentve és a hivatalos gazdasági értékvizsgálat és előterjesztés alapján így is kapott Állami Elismerést. Már  3. éve a legnagyobb területen szaporított és termesztett tritikálé (durumrozs) vezérfajta a ‘Hungaro’

 

1. melléklet. Hungaro tritikálé (durumrozs) vetőmag kiszerelve

 

A kedvező tapasztalatok a ‘Hungaro’ étkezési felhasználásával kezdődött.

Mint alternatív étkezési gabonafajta kitűnő táplálkozás élettani tulajdonságai (beltartalma) alapján az egészségmegőrzésben is fontos szerepet kaphatna – és remélhetőleg kap is!

A tritikálé, mint faj neve takarmánygabonaként vált ismertté.

Ezért kb. 1 éve szinonim magyar fajnévvel (durumrozs) elkezdtük a ’Hungaro’ faját megismertetni és kipróbálni az élelmiszer vonalon.

A visszajelzések pozitívak nemcsak a tudomány, de a szakma (malomipar, sütőipar, tésztagyártás) és a fogyasztók oldaláról egyaránt.

Ezt erősítette meg a 2013. július 5-én Komáromban rendezett – termékkóstolóval egybekötött – szakmai tanácskozás is.

A tudomány és a szakma képviselői, valamint a fogyasztók is egyetértettek a ’Hungaro durumrozs’ névvel, és kérték, hogy tegyük hivatalossá.

Ennélfogva durumrozs néven kívánjuk a jövőben forgalmazni a Hungaro étkezési tritikálé fajta étkezési gabona termését, lisztjét és a belőle készült élelmiszereket.

Azért kapta ezt a nevet, mert – mint keményszemű szekunder rekombinációs hexaploid tritikálé (durumrozs) fajta – elsősorban a durum búza és rozs tulajdonságait (genomjait) egyesíti magában.

A Hungaro durumrozs tehát egy étkezési triticale fajta, amely elsősorban a durum búza és rozs tulajdonságait (genomját) egyesíti magában, de tartalmaz tulajdonságokat az étkezési búzából is.

A rozs genom adja a kórokozókkal szembeni rezisztenciát és a jó alkalmazkodóképességet a kedvezőtlen ökológiai körülményekhez (éghajlat, talaj), beltartalom szempontjából pedig a magasabb ásványi anyag és rost tartalmat, B-vitamin és E- vitamin tartalmat.

A búzától örökölt gének biztosítják a nagy termést és jó sütőipari minőségi tulajdonságokat.

 

Rendelkezik viszont néhány olyan kedvező új tulajdonsággal is, amely egyik szülőfajra sem jellemző.

 

2. melléklet.Hungaro durumrozs pékáruk - adalékanyagok nélkül

 

A közönséges búza (Triticum aestivum) és az eddig köztermesztésbe került hexaploid takarmány tritikálé fajták (xTriticosecale Wittmack) között sütőipari értékben a búza javára mutatkozó különbséget az étkezési búzában jelenlévő DD genompár okozza.

A hexaploid tritikáléban a DD genompárt a rozsból származó RR genompár helyettesíti. (AABBRR)

A Hungaro durumrozs nemesítésénél alkalmazott módszer – a szekunder hexaploid tritikálé fajták keresztezése (2n=6x=42 x 2n=6x=42) – lehetővé teszi a tulajdonságok rekombinálódását, amelynek eredményeként nagyszámú, igen különböző hibrid keletkezik.

Így hagyományos nemesítési módszerekkel is eredményes lehet a tritikálé lisztminőségének, sütőipari tulajdonságainak a javítása.

A szekunder hexaploid tritikálék a tetraploid durum (vagy turgidum) búza és a diploid rozs genomon kívül tartalmazhatnak a hexaploid (étkezési) búza D-genomjából származó géneket is, amelyek érvényre juthatnak a rekombinációs hexaploid tritikáléban.

Ezt a lehetőséget kihasználva rekombinációs hexaploid tritikálé genotípúsok (2n=6x=42 x 2n=6x=42) előállításával és azok folyamatos minőségi tulajdonságainak vizsgálata mellett állítottuk elő az első étkezési tritikálé fajtát – a Hungaro durumrozsot.

A Hungaro durumrozs fajta beltartalmi – és malmi-sütőipari minőségének vizsgálata több éven keresztül a Debreceni Egyetemen Agrár-műszerközpontjában Prof. Dr. Győri Zoltán irányításával folyt,

Az eredményekből levonható következtetések az alábbiak:

 

 

3. melléklet. Hungaro durumrozs tészták- tojás és adalékanyagok nélkül

A Hungaro durumrozs összetételét a búzával megegyező, vagy annál magasabb fehérjetartalom jellemzi.

Ezen fehérjetartalomban az esszenciális aminosavak mennyisége, különösen a lizin, a metionin és a cisztein magasabb.

Ez a magasabb érték a lisztre is jellemző.

Az ásványianyag-tartalom tekintetében jellemző a búzánál magasabb P, K, Ca, Cu, Mg és Zn-tartalom, amelyek segíthetnek a szervezet mikroelem bevitelének növelésében.

A vitaminok közül az E, B1, B2 és B6 vitamin tekintetében a lisztje kétszeres mennyiséget tartalmaz, mint a búzaliszt.

Táplálkozás-élettani jelentőségét fokozza, hogy nyersrost és élelmi rost tartalma több mint kétszerese a búzalisztének.

Összes szénhidráttartalma viszont közel 10 %-kal alacsonyabb, így energiatartalma is ezzel arányosan alacsonyabb.

További újabb paraméterekre is folyik a vizsgálata.

A Hungaro durumrozs fajta fontos növény lehet a fenntartható mezőgazdaság számára, a belőle készült élelmiszerek (2., 3. kép) fogyasztása pedig az emberek egészségének megőrzésére.

 

 

Dr. Kruppa József PhD

tiszteletbeli egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár

növénynemesítő

Ifj. Kruppa József

agrármérnök, PhD hallgató