Új FORMULA spermahígítók

Az olasz Medi Nova spermahígító-gyártó cég kutatás-fejlesztési részlegének és a Pármai Egyetem Állatorvostani és Gyógyszerészeti Karának együttműködése eredményeként szabadalmaztatott technológiával megszületett egy új, por alakú sertéssperma-hígító termékcsalád (3-5-8 és12).

A Medi Nova 1996 óta foglalkozik kizárólag sertéseknek szánt spermahígítók gyártásával és fejlesztésével. Minden erőforrásukat és kutatási eredményeiket ezeknek a termékeknek a fejlesztésére fordítják évtizedek óta. 2010 óta folytatnak kutatási tevékenységet szoros együttműködésben a Pármai Egyetemmel. Ez az együttműködés tette lehetővé, hogy a gyártó cég új célokat határozzon meg magának, valamint új dimenziókba lépjen a kutatások terén, és egy teljesen más megközelítésből, az eddigi gyakorlattól eltérő módon fejlesszen ki egy prémium hígítót.

Az alapvető cél az lett, hogy a cég a piacon elsőként tudjon előállítani olyan terméket, ami az eddigi sertéssperma-hígítók előállítási gyakorlatától jelentősen különbözik. Azon túl, hogy tovább javítja a termelési eredményeket, növeli a termék stabilitását és felhasználási idejét, illetve ami a legfontosabb, hogy ezt minimálisra csökkentett antibiotikum-felhasználás mellett teszi, elsőként a piacon.

Az alapvető kihívás az volt a spermahígító gyártásánál, hogy a tárolási időtartam alatt megoldás szülessen a spermában található baktériumok elpusztítására, valamint, hogy a sejtek megfelelő energiával legyenek ellátva a termékenyítés pillanatáig. Ahhoz, hogy ezeknek a kihívásoknak a gyártók megfeleljenek, a következő gyakorlatot alkalmazzák: a spermahígítókban nagy dózisban használnak különféle antibiotikumokat, és ad libitum teszik elérhetővé az energiaforrást a spermák számára. A nagy dózisú antibiotikum felel azért, hogy a hígítást követően pár órán belül a káros baktériumok elpusztuljanak. A nagy mennyiségű és rögtön rendelkezésre álló energiaforrás pedig felel a sejtek táplálásáért. Azonban ezek az energiaforrások az életben maradt baktériumoknak is élelem gyanánt szolgálnak, így azok elkezdenek táplálkozni és újból szaporodni, mikor az antibiotikumnak már nincs hatása.

A Medi Nova és a Pármai Egyetem azt kezdte el vizsgálni elsőként, hogy miként lehet a baktériumkezelés hatékonyságát úgy növelni, hogy közben csökkenjen a felhasznált antibiotikum mennyisége az adott termékben. Többéves kutatás eredményeként megtalálták azoknak a kizárólag állatgyógyászatban használt antibiotikumok keverékének az arányát, melyek negyedére csökkentett felhasználási mennyiség mellett 24 órán belül elpusztítják a baktériumok 90%-át. Az összetétel nagyon rövid időn belül világszabadalom lett.

Az egyetemmel való kutatás másik fókuszpontja a tudatos és irányított sejttáplálás volt, aminek következtében a baktériumok a további időszakban már nem férnek energiaforráshoz, így, ennek hiányában rövid időn belül maguktól elpusztulnak.

A Medi Nova eredeti és megváltoztathatatlan koncepciója az, hogy a spermiumoknak a felhasználás pillanatáig olyan körülményeket kell biztosítani, mintha eredeti környezetükben lennének. A megfelelő környezetet és testen belüli nyugalmi állapotot a sejteknek a hígított spermában is biztosítani tudják, ezt egy irányított sejttápláláson keresztül tudták elérni. A tudatos és irányított sejttáplálással két alapvető célt szerettek volna megvalósítani, ami sikerült is. A higított spermában lévő energiaforrás a baktériumok számára elérhetetlen formában van jelen, így az életben maradt baktériumok képtelenek a további táplálkozásra, ami rövid időn belül a pusztulásukat eredményezi, már antibiotikum felhasználása nélkül.

Az irányított táplálás célja, hogy a progresszív spermák aránya – melyek a tényleges termékenyítésben részt vesznek – a felhasználás napján legyen a legmagasabb, ne pedig az azt megelőző időszakban, a hűtőben tárolva. Az eddigi gyakorlat szerint az energiaforrás korlátlanul áll a sejtek rendelkezésére a hígítás pillanatától kezdődően. Ez pedig folyamatos energiafelvételre sarkallja a spermiumokat, aminek következtében kimozdulnak eredeti nyugalmi állapotukból és a komfortzónájukból. Ez azt eredményezi, hogy a progresszív motilitás a hígítás után lesz a legmagasabb, és ahogy közeledik a termékenyítés napja, úgy fog csökkenni; a sejtek úgy fognak addigra „elfáradni”. A Medi Nova és a Pármai Egyetem koncepciója az volt, hogy a tárolás időtartama alatt maradjanak a termékenyítésre képes sejtek nyugalmi állapotban, és az irányított tápláláson keresztül fokozatosan érjék el mozgásuk maximumát.

A hígítás pillanatában már be kell juttatni itt is a teljes időtartamra a 3-5-8 vagy akár a 12 napra elegendő energiaforrást, csak ez olyan formában kerül be, amit a spermasejtek nem tudnak felvenni, így kizárt az ad libitum táplálás.

A kutatás eredményeként egy új összetevő (moduláris aktivátor) segítségével érték el azt, hogy az energia felszabadítása időben szabályozható, így a rendelkezésre álló energiaforrásból csak annyi szabadul fel, amennyit szeretnénk a sejtekkel felvetetni. Így fokozatosan növelhető a felvehető energia mennyisége, és így érhető el az, hogy a spermiumok a tárolás ideje alatt nyugalmi állapotban legyenek, és a termékenyítés napjára érjék el mozgási aktivitásuk csúcsát. A mellékelt táblázatban is látszik, hogy miként lehet fokozatosan aktivitásra bírni a termékeny sejteket, akár a 12. napra.

Mivel a termékenyítés napján a legaktívabbak a termékenyítésre képes sejtek, így az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy ez éves szinten visszaszlva növeli az élve született malacok számát, a negyedére csökkentett antibiotikum-mennyiség felhasználása mellett.

A Medi Nova, a Pármai Egyetem, valamint a magyarországi kizárólagos forgalmazó, a Déli-Farm Kft. elkötelezett abban a törekvésben, hogy további alternatívát kínáljon a jövőben a termelőknek az antibiotikum-felhasználás minimálisra csökkentésére – és, esetleg, a jövőben a teljes mértékben történő elhagyására; mindemellett kiemelt figyelmet fordítva a termelési eredmények megtartására és növelésére.

www.delifarm.hu

állattenyésztés