Új húsipari üzemet avattak Békésszentandráson

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 22.

Új húsipari üzemet létesített Békésszentandráson a Hungaro-Food 2009. családi vállalkozás, a több mint egymilliárd forintból felépített üzemet szerdán avatták fel.

 

Egy dolgozó kolbászokra helyez címkét az érlelőkamrában a Hungaro-Food 2009. Kft. újonnan felavatott húsfeldolgozó üzemében Békésszentandráson 2013. augusztus 21-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ünnepélyes avatáson kiemelte: jó cégvezetéssel, minőségi munkával igenis van megújulás a magyar húsiparban, ha korszerű technológiával párosul, és az előállított termékek megfelelnek a szigorú, minőségi előírásoknak és a fogyasztói igényeknek.

A békésszentandrási üzem a vidék élni akarását, a magyar vállalkozókra jellemző kreativitást egyaránt jelképezi, és bizonyítéka annak is, hogy a kisebb falvakban is érdemes beruházni, hiszen az alapanyag helyben megtalálható, és van elegendő képzett munkaerő – hangsúlyozta a miniszter.

Dankó Béla (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője beszámolt arról, hogy a kormány 2013-ban 13 milliárd forintot különített el a kis- és közepes hazai vállalkozások részére a munkahelyek megőrzésére és újak segítésére, 3 milliárd forinttal többet, mint az előző évben, emellett a hátrányos helyzetű megyék többlet forrásokra pályázhatnak.

Tájékoztatása szerint Békés megyében 2013-ban 107 vállalkozás nyert munkahelyekre támogatást, összesen 947,4 milliárd forintot, és 431 új munkahely jött létre.

 

 

Dolgozók kolbászt töltenek a Hungaro-Food 2009. Kft. újonnan felavatott húsfeldolgozó üzemében Békésszentandráson 2013. augusztus 21-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

 

Gyekiczky János a Hungaro-Food ügyvezetője az MTI-nek elmondta: az első ütem fejeződött be most, ennek teljes költsége 1,3 milliárd forint volt.

A társaság 390 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA), és 86 millió forint volt a munkahelyteremtő támogatások összege.

A vállalkozás a Magyar Fejlesztési Banktól 380 millió forint kedvezményes hitelt használt fel, a többi saját erő volt.

Az üzem éves szinten 3500 tonna sertés, marha és baromfi alapanyagú húskészítmény gyártására képes, amelyet hazai és export piacokra szánnak.

Az üzemben már megkezdődött a próbaüzem, jelenleg ötven ember dolgozik.

Az ügyvezető kiemelte: a társaság tovább bővíti a most átadott üzem feldolgozó kapacitását.

Az üzem építésének második üteme is elkezdődött már 2013. májusban, ennek keretében a szárazáru-gyártás feltételeit teremtik meg.

Évente 500-600 tonna kolbászfélét állítanak majd elő, ezzel további ötven ember foglalkoztatására nyílik lehetőség.

A fejlesztés költsége ötszáz millió forint, a beruházáshoz a cég 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az EMVA alapból.

Az üzem 2013. június óta BRC élelmiszerbiztonsági tanúsítvánnyal rendelkezik, illetve speciális vallási előírásoknak (kóser, halal) megfelelő minősítést szerzett az exportpiacok sikeres bővítése érdekében – tette hozzá az ügyvezető.

 

MTI 2013. augusztus 21.