fbpx

Bemutatták Magyarország első városi méhészetét és méhmúzeumát

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 22.

Bemutatták Magyarország első városi méhészetét Budapesten, a Műcsarnok hátsó teraszán. A kaptárak tetején létrehozott Új Múzeum Méheknek című interaktív kiállítás csütörtökön 18 órától várja az érdeklődőket.

 

Méhek nyüzsögnek az egyik kaptár tetején kialakított plexikupola alatt a Közösségi Méz című társadalmi-művészeti kísérlet részeként a Műcsarnok teraszán 2013. augusztus 21-én. A városi méhészetet a német finger alkotócsoport hozta létre idén nyáron Budapesten. Az Új Múzeum Méheknek nevű rendhagyó intézmény különböző programokkal szeptember végéig várja az érdeklődőket. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

 

A Közösségi Méz elnevezésű társadalmi program keretében megvalósult méhészetet a frankfurti székhelyű Finger termelői és művészeti kollektíva két tagja, Florian Haas és Andreas Wolf valósította meg Budapesten – mondta el a projekt szerdai bemutatóján Erdődi Katalin, a program kurátora.

A két német művész 2007-ben kezdett városi méhészkedéssel mint kisállattenyésztési és kulturális gyakorlattal foglalkozni, és a frankfurti Modern Művészeti Múzeummal együttműködésben nyitották meg első városi méhészetüket egy vegyes méhészcsoport gondozásában.

A csoport a társadalom legkülönbözőbb tagjait kívánta összehozni közös munka keretében.

Magyarországon az eredetileg húszfősre tervezett méhészcsoport végül negyven fővel kezdte meg a munkát július elején Tornyossy Csaba okleveles méhész szakmai koordinálásával és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) támogatásával.

A résztvevők között diákok, nyugdíjasok, helyi lakosok és itt élő külföldiek, álláskeresők, új szakmák iránt érdeklődők, méhészmúlttal rendelkezők és teljesen laikusok egyaránt találhatók.

 

A csoport tagjai egy ötnapos intenzív műhelyfoglalkozást követően hetente sajátították el a méhészkedés alapjait.

Együtt gondozzák azóta is a méheket.

 

 

Kaptárok sorakoznak a Közösségi Méz című társadalmi-művészeti kísérlet részeként a Műcsarnok teraszán 2013. augusztus 21-én. A városi méhészetet a német finger alkotócsoport hozta létre idén nyáron Budapesten. Az Új Múzeum Méheknek nevű rendhagyó intézmény különböző programokkal szeptember végéig várja az érdeklődőket. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

„Célunk, hogy összehozzuk a különböző társadalmi csoportokat, és a városi méhészkedést mint szabadidős tevékenységet vagy potenciális pénzkereseti lehetőséget népszerűsítsük az emberek körében” – fejtette ki Erdődi Katalin.

Hozzátette: úgy tűnik a méhek nagyon jól érzik magukat a liget szomszédságában, hiszen másfél hónap alatt a három méhcsalád mintegy 65 kilogrammnyi mézet készített.

A városi méz független laboratóriumi vizsgálatok szerint megfelel a forgalomba kerülés feltételeinek.

A német alkotócsoport elképzelése mentén csütörtökön hat órakor a kaptárak tetején megnyílik az Új Múzeum Méheknek című kiállítás, amelynek három makettszerű termébe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik a szokatlan tematikus tárlatokat.

Az első terem a méhdemokráciát és a rajintelligenciát mutatja be, a második az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) kampányával foglalkozik, amely az ehető rovarok, köztük a méhbábok fogyasztását népszerűsíti, a harmadik terem pedig magának a múzeumnak a működését jeleníti meg, valamint a közösségi méhészetet gondozó méhészcsoport munkájába ad betekintést.

Az új méhmúzeum szeptember 30-ig várja a látogatókat csütörtöktől vasárnapig 14 és 18 óra között.

A vezetett programokon a látogatók a városi méz megízlelése mellett megismerhetik a méhek életét, éjszakai méhlesen vehetnek részt, filmvetítéseket láthatnak a témában, a gyerekek pedig interaktív játszóházban sajátíthatják el a mézkészítés technikáját.

 

 

MTI 2013. augusztus 21.