fbpx

Újdonság a biogazdálkodásban, környezetkímélő, gyors és pontos gyomirtás egyszerre két oldalon, vegyszer nélkül

Írta: Szerkesztőség - 2019 március 12.

BERTI mechanikus gyomirtó

Tavaly került bemutatásra először a mechanikus gyomirtás új úttörője a BERTI által gyártott ECOROW/D. Csillagkerekek és gumiujjak együttes alkalmazásának köszönhetően alapos gyomirtást végez a sorok alatt. A csillagkerekek elvágják, a gumikerekek kiforgatják a gazt, így a legkevésbé invazív módon végzi a gyomtalanítást.

biogazdálkodás

A napjaink modern, vegyszermentes gazdálkodását támogató közegében, egyre több gazda keresi a környezetkímélő megoldásokat. Amik vegyszermentesek, de gépesítettek is, kiküszöbölve a növekvő emberi munkaerő-hiányt. A BERTI mérnökei évek óta követve ezt a trendet támogatják a biogazdálkodást. Így a vegyszermentes, mechanikus gyomirtók sorában nem az ECOROW az első ilyen berendezés. Az elmúlt években nagy sikerrel bemutatott ECOsprint család a damilos gyomirtók közé tartozik, így egyben képes elvégezni a törzstisztítás és a gyomirtás fáradságos munkálatait.

Technikailag tekintve a gép egyszerű, mégis kifinomult kivitelezési megoldásokat alkalmaz. Más hasonló gépekhez képest, ahol a hidraulikus funkciók miatt külön tartályok és független hidraulika körök alkalmazása szükséges. Ezek karbantartása pedig időigényes. A nyári időjárási viszonyok sokszor az olaj túlmelegedését okozzák az ECOROW esetében mindössze 1 hidraulika kör működtet két szinkronizált munkahengert, ami a fokozatmentes munkaszélesség állításért felel. Nem csak megkönnyíti ez a karbantartást, de szinte teljesen kiküszöböli a lehetséges olajszivárgásokat, ezzel is minimálisra csökkentve a gép ökológiai lábnyomát.

A gép idén itthon, a DAP Kft. által bemutatásra kerül több borvidéken (pl.: Mátrai, Móri és Balatonfüred-Csopaki borvidék), ezek időpontjáról és a pontos helyszínéről a BERTI.hu, Facebook és Instagram oldalunkon tájékozódhatnak az érdeklődők! Az első bemutató Gyöngyösön kerül megrendezésre, Április 10-én, az eseményen való részvételi szándékukat a rendezvény oldalán jelezhetik.

A bemutató gép 190-300 cm között állítható munkaszélességű és az átszerelhető váznak köszönhetően előre függesztve is dolgozhatunk vele. Elöl 4 csillagkerékkel szerelve, mintegy 38 cm a tövek alatti közvetlen munkaszélesség. Hátul a nagy keménységű gumiujjas forgókerék 70 cm átmérőjű.