fbpx

Újraindul a marhaexport az arabokhoz

Írta: Kohout Zoltán - 2018 október 03.

Törölte a kéknyelvbetegséggel érintett országok listájáról Magyarországot az Egyesült Arab Emírségek szakminisztériuma. Az intézkedésnek köszönhetően a jövőben lehetővé válik, hogy hazánk egész területéről akadálytalanul szállítsák a szarvasmarhákat és a kiskérődzőket a közel-keleti országba – jelentette az agrártárca nyomán az MTI.

Magyarországon 2015-ben jelent meg a szarvasmarhákat és juhokat megbetegítő kéknyelvbetegség, ami miatt számos harmadik országba akadozott az állatok exportja. Idén viszont Magyarország sikeresen teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelvbetegségtől való mentesség feltételeit.

A mentes státusz ismételt elnyeréséről dr. Bognár Lajos országos főállatorvos haladéktalanul tájékoztatta a partnerországokat, így az Egyesült Arab Emirátusok a napokban törölte hazánkat a betegséggel érintett országok listájáról. A jövőben – az állategészségügyi exportbizonyítványok aktualizálását követően – ismét lehetővé válik, hogy hazánk egész területéről akadálytalanul szállítsák a szarvasmarhákat és a kiskérődzőket a közel-keleti országba.