fbpx

Ültetvények lombkezelése napjainkban

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 08.

A gyümölcsminőség megtartása nemcsak pusztán növényvédelmi munka, hanem egy szakszerű termesztéstechnológiai feladat, amely magában foglalja a növényvédelmet, a tápanyag visszapótlást és a növénykondicionálást. Ennek a három technológiai elemnek a szakszerű alkalmazása eredményezi az első osztályú gyümölcsminőséget.

A lombtrágyázásokat már a virágzás alatt érdemes megkezdeni, a tápanyagok ekkor is hasznosulnak.

A lombtrágyázásokat már a virágzás alatt érdemes megkezdeni, a tápanyagok ekkor is hasznosulnak.

A jelenlegi piaci igények mellett, ahol az extra gyümölcsméret és az egységes szín alapvetően elvárt az export célú árunál, -például 20+ mm-es export meggy, vagy frissen szedett eper- a növénykondicionálást már nem lehet kiegészítő technológiai elemként kezelni. Ezért elengedhetetlen, hogy az új generációs kondicionáló készítmények összetevőit kellőképpen ismerjük.

Alkalmazzunk algakészítményt?

Az algakészítmények jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben és a mezőgazdaság számos területén elterjedtek, mint a növényi stressz csökkentésének egyik fontos eszközei. A tengeri alga, amit a világ számos pontján halásznak, több, a növények életében fontos aminosavat tartalmaz (glicin, alanin, valin, leucin, tirozin, lizin, prolin…). Ezek az aminosavak a növénybe jutva táplálják a növényi sejteket. Az aminosavak nem pusztán fehérje- és enzimalkotók, hanem szerepet vállalnak a növényi anyagcsere folyamatokban, valamint védik a növényt a káros hatásoktól. A növények több száz aminosavat képeznek, de pótlásukra érdemes külön figyelmet fordítani a hő stresszes, aszályos időszakokban vagy mechanikai sérülések esetén.

Mik azok a növényi hormonok és milyen hatásuk van a gyümölcsökre?

Az algakivonatok fontos növényi hormonokat is tartalmaznak. Ezek a hormonok (pl.: Auxinok, Citokinin, Gibberellin) külön-külön is létfontosságú elemei a fejlődésnek. A fitohormonokat már évtizedek óta alkalmazzák a mezőgazdaságban a termőképesség fokozására. A növényi hormonrendszer kismértékű befolyásolására, stimulálására vagy kiegészítő kezelésére több régóta alkalmazott termék megtalálható a piacon. Gondoljunk csak a gabonaféléknél alkalmazott bizonyos szárszilárdítókra, amelyek a növényi hormonrendszerben főként az auxinok és gibberellinek szintézisét lassítva növénymagasság csökkenést és szárvastagodást eredményeznek, ezzel minimálisra csökkentve a megdőlés veszélyét. A piacon azonban többségében inkább a természetes algakivonatokat tartalmazó mikroelemeket, aminosavakat és fitohormonokat is tartalmazó készítményeket lehet megtalálni. A kertészeti ágazatban és a gyümölcstermesztésben a hormonok pótlására helyeződik a hangsúly.

Az auxinok a növények osztódó szöveteiben képződnek és szerepet játszanak a hajtás és gyökérnövekedés irányításában. Pótlásukkal erősebb hajtás és gyökérnövekedés figyelhető meg. Gyümölcsültetvények esetében fontos szerepet játszanak az ideális lombtömeg kialakításában, ami elengedhetetlen a gyümölcs neveléséhez. A citokinineknek elsősorban az öregedési folyamatok szabályozásában van jelentős szerepük. Jelenlétükkel a zöldtömeg vitalitása megmarad, lassul a levélzet öregedése. Ennek köszönhetően a tovább aktívan fotoszintetizáló levélzet hosszabb ideig juttat értékes tápanyagokat a termésbe. A gibberellin hormont a rizs növény egyik megnyúlásos betegségével kapcsolatban a Gibberella fujikuroi kórokozó gomba vizsgálása során fedezték fel japán kutatók. Elsődleges szerepüket a megnyúlásos növekedés serkentésében fejtik ki, valamint érés szabályozó szerepet is betöltenek. Számos kísérlettel bizonyították már, hogy a gibberellinnel kezelt növények nagyobb termést nevelnek.

Az algakészítmények nemcsak hormonokat és aminosavakat tartalmaznak, hanem magas mikroelem és ásványi anyag tartalmuk is van, amelyet a növényzet könnyen felvesz és gyorsan beépít. Többszöri megfigyelés bizonyossága, hogy a növények jobban és gyorsabban hasznosítják a szerves formában elérhető tápelemeket.

Foszfonát

Az új generációs készítmények különféle foszfonát származékokat is tartalmaznak. Például kálium-foszfonát vagy ammónium-foszfonát. Eddigi tanulmányok tapasztalatai alapján a foszfonátokkal való levélkezelések következtében megnövekszik a növény immun tevékenysége és több bakteriális és gombás fertőzéssel szemben védettebbé válik a növényállomány. A vizsgálatok alapján almában varasodás ellen, szőlőben peronoszpóra ellen nagyon hatékony növényvédelmi hatás mutatkozik.

Összességében tehát bátran kimondhatjuk, hogy egy átgondolt lombtrágyázási technológia jelentősen befolyásolhatja a végeredményt a termesztési szezon végével. Érdemes alaposan áttanulmányozni a hazai lombtrágya kínálatot és elsősorban nem az árat vizsgálva dönteni, hanem mérlegelni, hogy mit is várunk a terméktől.

Kiss László