fbpx

Väderstad Award 2013

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 14.

Do you farm smarter? – avagy Gazdálkodj okosabban

A Väderstad-ot alapító család harmadik generációjából a 9 unokatestvér egyikeként két éve csatlakozott Linnéa Stark a cég életébe.

Megnyitójában elmondta, hogy minden jól működő vállalat kulcsa a tudásra, koncepcióra és a technológiára épül.

Megemlített olyan technológiai újdonságokat, mely segítségével például a gazdák iPad-ről tudják majd irányítani gépeiket a jövőben.

A Väderstad idén mutatta be E-Services elnevezésű szolgáltatását, melynek egyik fejlesztési iránya az ISOBUS kapcsolat alkalmazása, míg másik opciója az iPad-ra telepített szolgáltatás.

A termékfejlesztés területén is jelentős fejlesztéseket hajtanak végre, jelenleg 100 mérnök dolgozik ezen a területen, illetve nagy gondot fordítanak a gyártókapacitásunk folyamatos bővítésére.

A mezőgazdaságban lejátszódó generációváltás óriási kihívást jelent az egész világon.

A svéd gyártó is szembesült az aktuális problémával, és úgy véli fontos, hogy az új generáció és a fiatal gazdák kellő figyelmet kapjanak a mindennapokban, és visszacsatolást arról, hogy jó irányba haladnak.

 

 

 

 

Amilyen a korunk fiatalsága, olyan lesz a jövőnk

A Väderstad Award díjat Linnéa Stark 1 éve álmodta meg azzal a céllal, hogy bátorítsa az innovatív gazdálkodók új generációját, akik keresik a kihívásokat és tele vannak jobbnál jobb ötletekkel, melyeket aztán saját hatékonyságuk növelésére használnak fel, és ezzel hozzájárulnak az egész ágazat fejlődéséhez.

A díj alapításával ugyanakkor egy olyan hálózatot is építenek, ahol a résztvevők egymást inspirálják.

Mottójuk szerint a pályázat résztvevői emelik a mércét, mely egyfajta jövőbeni felelősségvállalást jelent a jelen korlátjainak folyamatos kiszélesítése mellett.

A díj azon emberek elismerése, akik velünk tartanak ezen az úton.

Olyan fiatal gazdák dicsőítése, akik bármit is tesznek, új szinteket állítanak fel.

A pályázatok beadásának határideje 2013. június 30. volt, 61 fiatal gazda érezte úgy, hogy megméretteti magát.

A zsűri tagjai: Dr. Birkás Márta egyetemi tanár, az MTA doktora, Bognár István egyetemi tanár és fiatal gyakorló gazda, Fodor Mihály médiaszakember és Kalmár Tibor, a Väderstad magyarországi ügyvezetője.

 

 

 

 

Kalmár Tibor összefoglalta a három hónapon át zajló pályázat szakaszait.

A 61 beérkezett pályázóból egy előzetes szűrő alapján 30-ra szűkítették a mezőnyt, majd a beadott anyagok alapján a szakmai zsűri kiválasztotta a 12 legígéretesebbet, akik közül személyes találkozással döntöttek az első három helyezettről.

 

A végső döntés meghozatalakor több szempontot is figyelembe vettek.

A gazdálkodj okosabban mottó mellett fontos volt a szaktudás, a szakma szeretete, korunk legnagyobb kihívására, a klímaváltozásra adott válasz, a példamutatás, illetve a gazdaság rendezettsége és tisztasága.

„Ahol rend van a telephelyen, ott rend van a technológiákban és a fejekben is.

Ez azért fontos, mert így lehet racionálisan megalapozott, józan döntéseket hozni, hiszen a gazdálkodás költségigénye és ezért kockázata egyre nagyobb”- mondta Kalmár Tibor.

Többen felismerték a változó klíma jelentette alkalmazkodási kényszert, és bevezették a forgatás nélküli technológiát.

A szélsőségekre hajló klímánk miatt, a sikeres növénytermesztés kulcsszava az alkalmazkodás.

Az alkalmazkodás a klímakár-csökkentő, talajkímélő művelés előtérbe kerülését jelenti, azaz a nagy idő és energiaigényű szántás szerepének átértékelését jelenti.

A pályázók közül sokan, egyre nagyobb területen alkalmazzák a fogatás nélküli, kultivátoros vagy lazítós alapművelést.

A GPS vezérlésű erőgépek alkalmazása, pontosabb munkát tesz lehetővé.

A talajmunkák, tápanyag-kijuttatás és növényvédelem során alkalmazott automata kormányzás sok költség megtakarítását jelent.

A precíziós gazdálkodásba is többen belekóstoltak már.

A legjobbak differenciált műtrágya és növényvédő szer kijuttatást alkalmaznak, mellette változtatható tőszámmal dolgoznak, mindennek alapját a betakarító gépek által készített hozamtérképek adják.

A fiatal gazdák rendkívüli kísérletező kedvét jellemzi, hogy a termésnövelő és növénykondicionáló készítményeket széles arzenálját próbálják ki minden évben.

A technikai újdonságokra való nyitottságra jó példa, hogy a legjobb 30 pályázó közül szám szerint öten első között vették meg a Väderstad új fejlesztésű szemenkénti vetőgépét, a Tempo-t.

 

 

 

 

A nagy pillanat

 

Az est fénypontja a díjazottak ünneplése volt.

Mind a 12 döntős versenyzővel megismerkedhetett a nagyközönség, hiszen egyenként elismerésben részesültek.

A három dobogós a közös Svédországi tanulmányút mellett egyéb ajándékban is részesült.

A pályázat bronzérmese a Gyomaendrődön gazdálkodó Búza Tamás.

Az ő nyereménye egy kellemes est lehetősége Budapesten, két fő részére szóló színházjegy, vacsorameghívással és szállással az InterContinental szállodában.

Az ezüstérmes jogász végzettségű, dr. Magyar István, Jászfelsőszentgyörgyön, 270 hektáron gazdálkodik és minden munkafeladatot maga végez.

Ő részt vehet Hannoverben az idei Agritechnika kiállításon, ahová az utazás, szállás és természetesen a belépőjegy költségeit a Väderstad állja.

A képzeletbeli dobogó legfelső fokára Keresztes Krisztián állhatott fel, aki a Fejér megyei Bodméren gazdálkodik.

A svédországi tanulmányút mellett egy Väderstad munkagép 1 éven át történő ingyenes használatát is elnyerte, amit kedvezményes áron akár meg is vásárolhat később.

Az elismerés mindenkinek fontos, legyen szó fiatalabb, vagy idősebb generációról, hiszen a visszacsatolás elengedhetetlen a fejlődéshez, és a munkánk elismeréséhez.

Természetesen ez felelősséget is von maga után, mivel példát állít és követői akadhatnak.