fbpx

Védekezzünk a dérgomba ellen!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 30.

Aki őszibarackot vagy nektarint termeszt, a tafrinára (levélfodrosodásra) mindig gondolnia kell. A gomba tovább terjedéséhez a párás, nedves időjárás, és a 4-8 °C átlaghőmérsékletet az optimális, nemhiába, dérgombának is hívják.

Kipattantak a levélrügyek és a néhány milliméteres levélkéket már megtalálható a tafrina. A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel lehet védekezni ellene! Ahol az elmúlt években gondot okozott, ott javasolt a permetezés. Különösen a nektarin és a sárgahúsú fajták szenvedhetnek tőle. A rügyekben vagy azok felületén és a vesszőkön telel át, és már 4 és 14 °C közötti átlaghőmérsékleten, a szétnyílt rügypikkelyek mögött is fertőzni tudja a kis zöld levélkéket.

Aki elvégezte a rezes lemosást az lépéselőnyben van, de az érzékeny fajtákon ők is ismételjenek a réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után, kisleveles állapotban a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül válasszanak, és az alsóbb dózisokkal dolgozzanak. Ilyenek például a rézhidroxid, a rézoxid, a tribázikus rázszulfát, a finom örlésű rézoxiklorid. Egyes készítményeket már a „fajtára jellemző színeződés kialakulásáig” is fel lehet használni őszibarackban.

A kis leveleket kell befednünk a kontakt rézzel, de a felszívódók is csak ezeken keresztül tudnak a növénybe jutni. Ezért apró cseppekkel és tapadást elősegítő segédanyagokkal permetezzenek. A fodros levelek leszedésével is lassíthatják a terjedését. Amennyiben hűvösen és esősen folytatódik az év, még a nyár közepén is permetezhetünk a tafrina ellen. Ismételni kell 5–7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15–20 °C-t: ebben az esetben már megszűnik a dérgomba károsítása, olvasható az NMNK oldalán.