fbpx

Vége az olcsó friss gyümölcs korszakának!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 július 27.

Végleg búcsút lehet mondani a „kiskert Magyarország”, az „egy porta, egy koca” illúziójának, mert a professzionális mezőgazdaságnak van jövője – mondta Raskó György agrárközgazdász, mezőgazdasági vállalkozó.

 

 

Az idei mezőgazdasági év Raskó György szerint a következőképpen alakul. – A kukorica, a napraforgó, a cukorrépa fajlagos hozama rekord-közeli lesz. Kukoricából 8-9 millió tonnát is betakaríthatunk az idén. Még az időjárást leginkább megérző búza is jó közepes hozammal, hektáronként 4,5-4,8 tonnával zárhatja az aratást. Vetésterülete ugyan 1 millió hektár alá csökkent, de a hazai ellátás, sőt, az export sincs veszélyben, mert a termelés mennyisége így is 4 millió tonna felett lesz.   

 

Egekben a gyümölcs ára

A jelenleg csúcsokat döntögető gyümölcs árak alakulásáról így vélekedett az agrárközgazdász: Az élelmiszerpiacon általánosan is kiugró drágulás mutatkozik az idén. Ebben a márciusi fagy, áprilisi szárazság nagy szerepet játszott. Különösen a kajszi, az őszibarack, a meggy szenvedte meg a tavaszi fagyos napokat. Általában is elmondható, hogy idén több százezer tonnával kevesebb gyümölcs terem, mint az előző évek átlaga. A rossz hír az, hogy a friss gyümölcs már akkor sem lesz olcsó, ha a következő években jó termés lesz. Vége az olcsó friss gyümölcs korszakának! Az eper, a málna, a ribizli, az őszi, a kajszibarack, a cseresznye, a meggy fogyasztói ára a szedési szezon végén is magas lesz. Részben azért, mert egyre drágább az élőmunka, részben azért, mert egyáltalán nem lesz elegendő kézi erő a szedésre. Ráadásul a mára több gyümölcsfajtából is vezető termelővé előlépett Lengyelországban is vége az olcsó ukrán vendégmunkás korszaknak, így az import gyümölcs is magas áron fog érkezni. A klímaváltozás sem kedvező, a gyümölcsösökben is egyre inkább elengedhetetlen az öntözés, amiben súlyos deficitünk van. Jelenleg az ültetvények alig egynegyedét öntözik nálunk, Ausztriában, Olaszországban meg legalább a 80 százalékát. Az öntözőrendszer kiépítése, de a fenntartása, működtetése is jelentős forrásokat emészt föl.

Forrás: Népszava