fbpx

Végigjárva a kukorica útját

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 29.

 

A szarvasi vetőmag a DuPont Pioneer-en belül fogalom a világban. És most nem a jó hírnevet igazoló előállított vetőmag kiváló minőségére és a cég megbízhatóságára gondolok, hanem arra, hogy a világ legnagyobb vetőmagüzeméről van szó, hiszen a szarvasi 6 szárítós üzem a legnagyobb a DuPont Pioneer palettáján szereplő vetőmagkomplexumok között.

A Romániában, Ausztriában, Horvátországban, Németországban, Franciaországban, Törökországban, Olaszországban és az alig egy hónapja Ukrajnában átadott DuPont Pioneer vetőmagüzemekben más-más technológiával dolgoznak, az összehasonlítás szinte lehetetlen is lenne, de kapacitásában mindenképpen világelső a szarvasi üzem, és nemcsak a DuPont Pioneer berkeiben.

Közel 20.000 hektáron termelik meg azt a vetőmagot, ami a szarvasi üzemben kerül feldolgozásra.

A végtermék kb. 70%-a exportra, a maradék 30% pedig a hazai és szlovák piacon kerül értékesítésre.

Fogadó: Három vonalon, egyszerre három különböző hibrid fogadására képes az 1.700 t/nap átlagkapacitású fogadó.

A három csapatban dolgozó fogadás legnagyobb feladata az egyes fajták elkülönítése.

A tavalyi adatokra támaszkodva: a 19.000 hektárról betakarított kukorica több mint 90 fajtából/ hibridből tevődött össze, ahol a fajtaváltást a munka minden fázisában biztosítani kell.

Erre a kényes feladatra 30-40 perc áll a rendelkezésükre úgy, hogy fázisonként eltérőn cső tiszta ill. szem tiszta állapotot kell biztosítani, augusztus végétől október végéig, minden nap 24 órájában.

 

Fosztó, válogató: A fogadóból a fosztatlan nyers csöves kukorica a fosztóba kerül.

A 3 vonalon, vonalanként 8 fosztógéppel, fosztógépenként 2 válogatószalagon történik a csuhé, illetve a levelek eltávolítása, a vetőmag minőségének nem megfelelő anyagok (idegen, beteg és károsodott csövek) eltávolítása.

A szarvasi üzemben a fosztást gumi hengeres fosztógépek végzik az ellenőrzést, válogatást pedig szezononként erre a célra alkalmazott betanított munkaerő.

Miután még szezon előtt állunk, ezt a munkafolyamatot (sem) gyakorlatban láttuk, mégis a kíváncsi vendégek kérdései a válogatók székei láttán kérdések sorát tették fel.

A válaszokból szemezgetve: a különböző hibridek fosztási tulajdonságai eltérnek, de ez a munkafolyamat nem csak ezért igényel nagy figyelmet.

Az Olaszországban már üzemelő optikai szorterrel ellentétben itt kizárólag az emberi figyelemre, összpontosításra kell hagyatkozni, viszont pont ez jelenti az előnyét is, hiszen ez a figyelem sokkal több hibalehetőséget, kockázati tényezőt kiszúr.

Szárító: A kukorica nedvességtartalmának kíméletes leszárítása 6 szárítóban, összesen 156 különböző kapacitású (25-50 tonna/kamra) szárítókamrában történik.

Ez az, amiben verhetetlen a világon ez az üzem.

A nedvességtartalmától függően kb. 72 órát tölt a szárítóban a kukorica.

A szárítás 3 lépcsőben történik, először 32-34 oC-os levegőt kap alulról, majd 36-40 oC-osat felülről, és a folyamatot egy alsó légifolyosós szárítás zárja, mire eléri a kukorica a morzsoláshoz szükséges 12,5%-os nedvességtartalmat.

Morzsoló: A morzsolóban a csöves kukoricáról a szemeket mechanikai sérülések nélkül távolítják el a csutkáról.

A kukoricát előtisztító síkrostákon tisztítják, majd a silótároló kamrákban tárolják.

A morzsolás lezárása a raktári kártevők elleni védekezést biztosító K-obiol-os kezelés. A silótárolók kapacitása 24.800 tonna.

 

 

Feldolgozó torony: Már 2 torony működik a 3 vonalon, összesen 15 tonna/óra kapacitással.

A 4 frakcióra történő méretezés sík és hengerrosta segítségével történik, majd az összes frakció gravitációs szeparátorokon halad keresztül, ahol a gép a szúrt és sérült szemeket kiválogatja, selejtezi.

Végül a frakciótartályokból történik a csávázás.

Raktárak: Négy zsákoló vonalon, palettázógépek segítségével állítják elő a kész piaci végterméket, mely zsákokban vagy jumbo zsákokban kerül értékesítésre.

A tárolás 6 raktárban történik.

Labor: A technológia során többlépcsősen vizsgálják a vetőmagot.

A többcélú vizsgálatok közül a legjelentősebbek: csírázás, stresszteszt, genetikai tisztaság vizsgálat (ami a címerezés pontosságát, az izolációs távolságok betartását igazolja, ellenőrzi vissza).

A legizgalmasabb kérdés – a látogatók szemszögéből – a közelmúlt eseményei alapján a GMO-szennyezettség ellenőrzése.

Már a termesztésben, egész a szülői vonalaktól, az üzemben a morzsoláson át a fémzárolásig vesznek GMO-tesztre mintát.

Összesen 3 különböző (a DuPont Pioneer saját laborja, hatósági valamint független) laborok is vizsgálják a szennyezettséget. Csak mindhárom vizsgálati eredmény beérkezése után hagyhatja el a vetőmag az üzem területét.

Jelölés: A vetőmag hamisítás megakadályozása a termelőnek, kereskedőnek és természetesen a forgalmazónak is érdeke.

Egészen a termelőig visszakövethető, csak egyszer levarrott, egyedi sorszámmal ellátott fémzárolt vetőmag kerül ki az üzemből.

A közel 52.000.000 dollár értékű beruházás végeredményével, kapacitásáról szóló adataival ismerkedhettünk testközelből.

Mivel szezon előtt állunk, nem láthattuk még a háttérmunkát, pedig a 130 fős állandó létszámú dolgozó mellett a betakarítás alatt kb. 700 embert foglalkoztatnak itt, amiből 5-600 ember dolgozik közvetlenül az üzemben és közel 100 kint a földeken.

Sőt, meg kell említenünk a címerezését is, ami több tízezer embernek biztosít időszakos megélhetést.