fbpx

Vegyes építésű csarnokok Lindab burkolati rendszerrel

Írta: - 2018 február 13.

360 m2-es gabonatárolót építtetett Bogácson a Hór-Agro Zrt. A kivitelezéssel a Bavas Bau Kft-t bízták meg, amely a térségben a Lindab-termékek forgalmazója, és csarnokaihoz is – a saját készítésű tartószerkezetek mellett – csak a Lindab termékeit használja. A cég vezetőjével, Bagdán Ákossal beszélgettünk a részletekről és a Lindabbal való együttműködés előnyeiről.

Ez egy 12 méter fesztávolságú és 30 méter hosszú csarnok.

Egy csarnok építésénél nem a hosszúság a legfontosabb paraméter, hanem az, hogy mekkora fesztávolságot kell áthidalnunk. Erre pedig kidolgozott szisztémáink vannak. Ezek alapján mi elkészítjük a vázat és a Lindab szolgáltatja a másodlagos tartóelemként funkcionáló Z-szelemeneket, a tető és a homlokzat a burkolatrendszereit, a természetes fény beáramlását lehetővé tévő, az oldalsó raszterek közepén elhelyezett bevilágítókat, a Rainline ereszcsatorna-rendszert, a kiegészítő alkatrészeket, önfúró csavarokat stb.

Milyen termékeket használtak a fedésekhez?

Az LVP 20-as trapézlemezt az oldalfalon, a tetőn pedig az LTP 35-ös filckasírozással ellátott terméket. Egy hidegcsarnok esetében, mint amiről most beszélgetünk, számolnunk kell a kondenzáció, azaz a páralecsapódás jelenségével, hiszen a gabonából távozik a nedvesség. Ez a probléma küszöbölhető ki ezzel a páramentesítő bevonattal, mely megköti a párát, ami később a levegőbe jutva távozik.

Ilyen „vegyes” csarnok esetén nem adódnak kompatibilitási problémák?

Nem, hiszen a Lindab egyrészt olyan komplex rendszereket gyárt, amelyek gyakran már meglévő épületrészekhez is illeszthetőek, másrészt a mi statikus tervezőink az első pillanattól együtt dolgoznak a Lindab szakértőivel. Az általunk elképzelt szerkezeti gyártmányok tehát már a tervezőasztalon összesimulnak a Lindab termékeivel. 

Ezt a magtárat nézve, rögtön feltűnik, hogy még egy tetőszárny is kapcsolódik a főépület homlokzatához.

Ez egy igen praktikus és gazdaságos ötletvolt. Hiszen ha már alapot épít az ember, miért ne lehetne az nagyobb, mint ami a magtárhoz kell. Adott volt a statikai szerkezet egy része, és egy fedéssel kialakítottunk egy nyitott színt, így összesen további 150 m2-nyi hasznos területet nyertünk, ahol a csiszolt, ipari padozaton eszközöket, műtrágyát, gépeket, egyebeket lehet tárolni.

Mióta dolgozik a svéd cég anyagaival?

A kínálatukat már nagyon rég óta ismerem és használom. Kiváló, tartós svédacél-alapanyagú, tűzihorganyzott, rozsdaálló, prémium árukkal vannak jelen a magyar piacon a megjelenésük óta, ahol az ár-érték arány megfelelő egy professzionális kivitelező számára.

Burkolati lemezeik speciális bevonattal vannak ellátva, melynek a jelentős színválaszték is köszönhető. A termékeik tökéletesen rozsdaállóak, mechanikailag igen szilárdak, ezért igen tartósak. Nagy ráfordításokat felemésztő karbantartást nem igényelnek. A gyáruk Biatorbágyon van, tehát a hosszú évtizedekre (akár 20-30 évre) adott garanciák bármikor érvényesíthetőek. Rendszereik elemei a gerendázattól a csatornarendszerig tökéletesen kompatibilisek és műszaki, statikai, biztonsági szempontból bevizsgáltak. Rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal. Az eladott áruhoz jelentős hozzáadott érték társul innovációban, kiszolgálásban, műszaki támogatásban, tanácsadásban, a szállítás pontosságában és még sorolhatnám. Biztosan van pl. olcsóbb trapézlemez is a piacon, de – a fenti tények figyelembevételével – kijelenthetem, hogy ennyiért jobb nem nagyon akad.

http://www.csarnok.lindab.hu