fbpx

VM: a mezőgazdaság versenyképességét növelő ágazatok juthatnak több uniós támogatáshoz

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 30.

Magyarországon a magasabb hozzáadott értéket, nagyobb versenyképességet jelentő ágazatok, az állattenyésztés, az öntözéses gazdálkodás, a kertészet és az élelmiszer feldolgozás kaphat a korábbinál több uniós támogatást – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes-államtitkára csütörtökön Tatán, a fiatal gazdák számára rendezett konferencián.

Feldman Zsolt kiemelte: a következő hét évben a korábbinál 1,9 milliárd euróval több forrást jut Magyarországnak az Európai Unió közös agrárpolitikája keretében, melynek egy része a termelőkhöz kerülő közvetlen támogatás, más része vidékfejlesztési támogatások formájában jut el a gazdálkodókhoz.

Magyarország a korábbi 2,4 százalékról 3,2 százalékra növelte a közös agrárpolitika forrásaiból való részesedését.

 

VM: a mezőgazdaság versenyképességét növelő ágazatok juthatnak több uniós támogatáshoz

 

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a tárgyalások során olyan feltételrendszert alkudtak ki, mellyel a kisebb vállalkozások számára egyszerűbb, könnyebben teljesíthető követelményekkel az eddiginél több forrást lehet biztosítani.

Az évente mintegy 1,3 milliárd eurós közvetlenül a termelőkhöz jutó támogatás 30 százalékát kitevő úgynevezett zöldítési támogatási csomagot a többség gazdálkodásának megváltoztatása nélkül teljesíteni tudja.

A tárgyalások elhúzódása miatt jövőre még a korábbi ciklus támogatási szabályai érvényesek, az új feltételeket 2015-től alkalmazzák – mondta Feldman Zsolt.

 

 

MTI 2013. augusztus 29.