fbpx

VM: nem volt egyeztetett időpont az osztrák-magyar agrárminiszteri találkozóról

Írta: - 2014 január 20.

VM: nem volt egyeztetett időpont az osztrák-magyar agrárminiszteri találkozórólBudapest, 2014. január 17., péntek (MTI) – A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint téves az osztrák hírügynökség által közölt információ, amely szerint a magyar és az osztrák miniszter előzetesen időpontot egyeztetett volna egy találkozóról a berlini Nemzetközi Zöld Héten (Grüne Woche) – közölte a VM pénteken az MTI-vel.

A tárca sajtóirodája azt írta: az osztrák minisztert a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársai előzetesen tájékoztatták, hogy Fazekas Sándor miniszter más kormányzati ügyekkel kapcsolatos elfoglaltságai miatt nem tud részt venni a kiállításon.

Az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint Andrä Rupprechter, az osztrák kormány mezőgazdasági minisztere a berlini nemzetközi mezőgazdasági vásáron ismét élesen bírálta az új magyarországi földtörvényt, amely véleménye szerint megfosztja az osztrák gazdákat a törvényesen megszerzett magyarországi földtulajdonuktól, ami elfogadhatatlan és ellentétes az európai uniós joggal.

Andrä Rupprechter azt mondta, „sajnálja”, hogy nem tudott találkozni Berlinben magyar hivatali partnerével, pedig a találkozóról előzetesen „megállapodtak” Fazekas Sándorral.

Az osztrák miniszter korábban Fazekas Sándornak küldött levelében kifogásolta, hogy az új magyar törvény értelmében május 1-jén megszűnik a külföldi gazdálkodók magyar termőföldre megszerzett használati joga, ami olyan osztrák parasztokat is érint, akik minden szabályt betartottak, és előre fizettek a földhasználatért.

Becslések szerint 200 osztrák gazdálkodó lehet érintett, akik 1994 után összesen nagyjából 200 ezer hektárnyi magyarországi termőföld használati jogát szerezték meg.

MTI 2014. január 17.