Zsebszerződések – Fazekas: nem az Agrifish hatásköre az osztrák zsebszerződések ügye

Írta: - 2014 február 06.

Zsebszerződések - Fazekas: nem az Agrifish hatásköre az osztrák zsebszerződések ügyeBudapest, 2014. február 5., szerda (MTI) – A helyes irányba tett lépésként értékelte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy Ausztria visszavonta az unió agrárminiszteri tanácsának (Agrifish) ülésére tett, a magyar földügyekkel kapcsolatos napirendi javaslatát.

Fazekas Sándor tudomása szerint Ausztria az uniós miniszterek halászati és agrártanácsa következő ülésére soron kívüli vagy egyéb napirendi pontként javasolta, hogy tárgyalják meg a számára sérelmesnek ítélt magyar földügyekkel kapcsolatos kérdéskört, majd ezt a javaslatot visszavonta szerda délelőtt.

“Nekem mindig az volt az álláspontom, hogy nincs ilyen hatásköre az agrárminiszterek tanácsának” – jelezte Fazekas Sándor.

A vidékfejlesztési miniszter leszögezte: a javaslat visszavonását helyesnek tartja, ugyanakkor más változást az ügyben nem lát. Az MTI kérdésére hozzáfűzte: még most sem tartja időszerűnek, hogy találkozzon osztrák kollégájával.

“Nem aktuális, hogy tárgyaljunk” – fogalmazott.

A miniszter kijelentette: az osztrák gazdák továbbra sem legalizálhatják tulajdonként az általuk művelt magyarországi földterületeket, erre sem a régi, sem az új földtörvény nem ad lehetőséget.

Az illegális földtulajdont nem lehet legalizálni, mivel ezek zsebszerződéses ügyletek haszonélvezettel, amelyben valaki pénzt fizet azért, hogy tulajdonjog-közeli állapotba kerüljön – mondta.

De más “zsebszerződés-típusokkal” sem lehet a jövőben senki termőföld-tulajdonos Magyarországon. Ebben az ügyben ugyanis rengeteg variáció van, de egyiket sem lehet legalizálni – szögezte le Fazekas Sándor.

MTI 2014. február 5.