Agrárágazat – 2017. Áprilisi különszám: Állattartás

Kedves Olvasóink!

A mezőgazdaságban a hónap legnevezetesebb dátuma mégiscsak 24-e, Szent György napja. A híres sárkányölő vitéz a lovagok, lovasok, szíjjártók védőszentje. Nem véletlen tehát, hogy az állattartás hagyományvilágában ez a tavaszi legelőre hajtás napja.

A pásztorok, csikósok, gulyások, juhászok, kondások egykor egész megjelenésükben, viseletükben, magatartásukban, beszédmodorukban is elütöttek a földművelő parasztságtól (akiknél különbnek is tartották magukat). Többek között ennek a mára letűnt pásztorvilágnak állít emléket az immár XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár, és persze a Szent György-napi Juhásztalálkozó Hódmezővásárhelyen. A programba illesztett eseményen rendszeresen szerepel juhászverseny, van juh és kecske fajtabemutató és juhnyírási bemutató is. A többnapos rendezvényen kiállítás és vásár is várja az érdeklődőket, ahol a juhászok és más állattartók is beszerezhetik használati tárgyaikat és eszközeiket, sőt szaktanácsot is kaphatnak az állattenyésztő szakmai szervezetek standjainál.

De a hagyományok mellett a legfejlettebb állattenyésztő országoktól ellesve, az állatbírálatok módját, stílusát is beépítették a vásári ritmusba Hódmezővásárhelyen. Az állattenyésztés nyolc ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, kecske-, a baromfi-, díszbaromfi-, és nyúltenyésztők, a halászat, vadászat mellett az állattenyésztés és az ahhoz kapcsolódó növénytermesztés szakiparának legjelesebb képviselőivel is találkozhatunk.

Egy vásár jól tükrözi a mindenkori piaci helyzetet is, nem kivétel ez alól az állattenyésztés sem. Hol a sertéstenyésztőknél, hol a szarvasmarhatartóknál vagy épp a baromfiágazatban van mélypont, amit okozhat persze pályázati bizonytalanság, átvételi ár, embargó vagy épp járvány, változatos sajnos a „felhozatal”. Viszont az állattenyésztőket más fából faragták, más a motiváció. Ez a küzdeni akarás és a szakmaiság a hódmezővásárhelyi seregszemlén is megmutatkozik mindig. Ehhez készültünk mi is információinkkal, amihez hasznos olvasást kívánok!

Sándor Ildikó

főszerkesztő

Nyomtatott kiadás: HU ISSN 1586-3832
Impresszum

Lapszámban megjelent cikkek