Hogyan határozzuk meg az aflatoxinokat?
Számos oka van annak, hogy az aflatoxinok szintjét meghatározzuk élelmiszerekből és takarmányokból.
Hírlevél
Nem akarsz lemaradni a mezőgazdaság cikkeiről? Add meg az e-mail címed, és mi elküldjük neked a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélreSzámos oka van annak, hogy az aflatoxinok szintjét meghatározzuk élelmiszerekből és takarmányokból.
Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszere (RASFF) a legutóbbi kukorica szezon kezdete óta 10 riasztást adott ki.
Szakszerű takarmányozással csökkenthető a tejben a határértéket meghaladó aflatoxin miatti veszélyeztetettség.
Továbbra is jelentős mennyiségű tejet kell megsemmisíteniük Tolna megyei kistermelőknek a megengedettnél nagyobb aflatoxintartalom miatt.
Nem lépi át a megengedett egészségügyi határértéket a mérgező aflatoxin abban a Magyarországról származó tejben, amelyet a múlt héten zároltak Romániában.
A Vidékfejlesztési Minisztérium már dolgozik azon a rendeleten, amely segítséget nyújtana azoknak a termelőknek, akik kénytelenek a tejet megsemmisíteni határértéken felüli aflatoxin-tartalma miatt.
Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője szerint ha aflatoxin kerül a szarvasmarha szervezetébe, az nemcsak a tejben, hanem az abból készült tejtermékekben, sőt a szarvasmarha húsában is megtalálható.
Az idén több probléma lesz országban az aflatoxinnal, mert a tavalyi szárazság miatt például a betakarított kukoricatermés penészesebb lett.