Tovább hanyatlott tavaly az európai és hazai sertéságazat
Sokéves trend folytatódik az Európai Unió sertéshúsexportjában: a mezőgazdaság e szegmense egyre inkább visszaszorul.
Hírlevél
Nem akarsz lemaradni a mezőgazdaság cikkeiről? Add meg az e-mail címed, és mi elküldjük neked a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélreSokéves trend folytatódik az Európai Unió sertéshúsexportjában: a mezőgazdaság e szegmense egyre inkább visszaszorul.
Nagy növekedésre számíthat a baromfipiac, tavalyi kétszeresét hozhatja a mezőgazdaságban, élelmiszter-kereskedelemben.
Tovább erősít az argentin mezőgazdaság, a marhahúskivitel ezekben a hónapokban 1967 óta nem látott nagyságrendet ért el.
Az európai termelés szűkülése jótékonyan hat a sertéshús termelői áraira, amik végre növekedésnek indultak Angliában is.
Egyre alacsonyabb búzaárakat adnak meg az európai és orosz kereskedők – most egy nem hivatalos tender utal áresésre.
A magyar tej az uniós átlagnál is olcsóbb, a vaj viszont jóval drágább. Ez az oka.
Lehet, hogy gyorsan nő az orosz mezőgazdaság és a gabona-, benne a búzaexport, de a minőség egyelőre nem erősségük.
Jó adottságaink ellenére a rossz szabályozás, az elmaradott feldolgozóipar és más tényezők versenyhátrányt teremtenek.
Alighanem erre mondja az EU, hogy „nyomás”, „tisztességtelen verseny” és „fegyverhasználat”…
Az európai mezőgazdaságnak, a sertéságazatnak nagy kihívást jelent – ha egyáltalán sikerül – megtartani ázsiai piacait.