fbpx

„Minden csepp számít”

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 04.

Az elmúlt évtizedben egyre több és több vészjósló hír jelenik meg arról mekkora veszélyben van a föld édesvíz készlete a szélsőséges időjárás miatt, valamint az esetleges terrortámadások miatt. Mi itt a kárpátmedencében a szerencsésebbek közé tartozunk, hiszen rengeteg kiváló minőségű és hozamú vízlelőhellyel büszkélkedhetünk, illetve a medence időjárása is sokkal kiegyensúlyozottabb, mint mondjuk Észak-Amerika időjárása.

A modern építészeti megoldások segítségével a természeti elemektől hatékonyan képesek vagyunk megvédeni édesvíz bázisainkat. Azonban ne feledjük el, ezeket a kutakat, víztárolókat az esetleges szándékos rongálásokkal, terrortámadásokkal szembe is megfelelő védelemmel szükséges ellátni.

A vízgazdálkodás és vizeink megóvása, valamint a szennyvíz megfelelő kezelése igen fontos nem csak nemzetgazdasági szinteken, hanem a helyi gazdálkodás szintjén is. A fentartható fejlődés, valamint a napi normál termelés esetében is gondolnunk kell rá, legyen az öntözés vagy állattartás.

Az állatoknak, így a gazdasági állatoknak is egyik legfontosabb „takarmánya” az ivóvíz. A biológiai folyamatok zavartalan működéséhez az élő szervezetnek folyamatos vízellátásra van szüksége. A megfelelő mennyiségű víz hiánya, különösen, ha ez az állatok szomjazását jelenti, kihat a termelésükre. A különböző fajtáknak, hasznosítási típusoknak, de az eltérő termelésű állatoknak is más-más az ivóvíz szükséglete. Kiemelkedik ezek közül a tejhasznosítású tehén, amelynek napi vízigénye meghaladhatja a 100 litert.

Az itatásra alkalmas víznek meg kell felelni a szabvány előírásainak. Az állatok itatására használt víz gyakorlatilag emberi fogyasztásra alkalmas paraméterekkel kell, hogy rendelkezzen. Meghatározzák a fizikai, kémiai és bakteriológiai elvárásokat. Ezek közül kiemelhető a víz hőmérséklete, keménysége, pH-értéke és ásványianyag-tartalma. Gátolhatják, vagy nagymértékben csökkenthetik a vízfelvételt a szín-, íz-, illetve szaghibák. Szigorú elírásokat fogalmaznak meg a bakteriológiai és parazitológiai határértékekkel kapcsolatban. A vezetékes vízellátás itatórendszerei e feltételeknek könnyebben megfelelhetnek, ugyanakkor néhány hasznosításban (pl. legeltetéses tartásnál), a felszíni vizekből történő itatásnál a felvett víz szennyezett és ez által fertőzés közvetítője lehet.

Gondoljunk csak bele mekkora gazdasági veszteséget jelentene egy állattartó telep számára amennyiben a saját víznyerő kútjai veszélynek lennének kitéve.

Bár az Okosfarm csapata többnyire mezőgazdasági telephelyek és a hozzájuk kapcsolódó létesítmények informatikai és biztonságtechnikai rendszerek tervezésével és kivitelezéséve foglakozik, legutóbbi megbízása sokban hasonlít egy nagyobb vízfelhasználással rendelkező gazdasághoz biztonságtechnikai igényeihez.

A fővárostól egy kőhajításnyira található az a stratégiai víztározó telep, aminek a teljes védelmi rendszerét az Okosfarm csapata tervezte és kivitelezte. A megrendelő igényeinek pontos feltérképezése után olyan többlépcsős biztonsági rendszert telepítettünk, amely több rendszer komoly összehangolását kívánta meg oly módon, hogy incidens esetén azonnal riasztást küldjön a kivonuló biztonsági szolgálat számára.

A területi adottságok miatt a biztonsági rendszer működtetéséhez szükséges teljes informatikai infrastruktúrát is ki kellett alakítani. Az objektumok védelmére a legmodernebb szeizmikus érzékelőkkel ellátott rádió frekvenciás távfelügyeleti rendszert alakítottunk ki, amely a legkisebb ütést rázkódást jelezni képes.

A terület védelmét, valamint a behatolást jelző rendszert infrasorompók segítségével oldottuk meg. Ezen berendezések segítségével gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizetlenül belépni a területre, hogy arról ne érkezzen jelzés a kivonuló biztonsági szolgálat számára.