fbpx

AMAZONE újdonságok a 2013-as Agritechnica kiállításon

Írta: Szerkesztőség - 2013 december 13.

Cenius TX univerzális szántóföldi kultivátorcsalád

A TX sorozattal az AMAZONE kibővíti szántóföldi kultivátor-kínálatát 6 és 7 m munkaszélességű eszközökkel, melyek számtalan újítást tartalmaznak a 3-4 m munkaszélességű gépekhez képest.

Ezek a kultivátorok négygerendelyes kapamezővel rendelkeznek és akár 600 kg-os kioldóerővel rendelkező rugós kapabiztosítás (C-Mix rendszer) garantálja a folyamatos munkát.

A kapatestekre 50-350 mm széles kapaváltozatok szerelhetők, így akár sekély tarlóhántás, akár 30 cm mély alapművelés is végezhető.

A gép integrált futóművén nagy térfogatú gumiabroncsokkal szerelt kerekek találhatóak, ezáltal a gép stabilan fut közúton, illetve a táblavégi fordulókban.

A kapamező után a kettesével felfüggesztett egyengető tárcsák sima talajfelszínt hoznak létre, a lezáró hengersor pedig gondoskodik a visszatömörítésről.

Az AMAZONE széles hengerkínálata mindenféle talajhoz lehetővé teszi a legmegfelelőbb henger kiválasztását.

Az opciós tételek között újdonság a hidroakkumulátoros traktor tengelyterhelés növelő berendezés (Traction Control), amely nemcsak a Cenius TX-hez, hanem az UX 11200 nagyteljesítményű vontatott tandemtengelyes permetezőhöz is választható tétel.

A gép univerzalitását tükrözi, hogy használható csak két kapasorral mélyebb művelésre, vagy mind a négy kapasorral a teljes keresztmetszetű talajműveléshez ugyanakkora traktorteljesítménnyel üzemeltetve.

Lehetőség van hengerrel és henger nélkül is dolgozni, a munkamélység 8-30 cm között akár hidraulikusan is állítható.

 

 

 

 

Cayron 200 váltvaforgató eke

Az AMAZONE 2011-óta fejleszti talán legérdekesebb újdonságát, ami az idei Agritechnicára már kézzel foghatóvá vált.

A Cayron 200 típusú eke robusztus, 120x200x8 mm-es vázzal, 5-6 fejes kivitelben készül, sok praktikus, a piacon egyedülálló megoldással.

Ezek közé tartozik a csapágyazott függesztőtengely, ami kíméli a traktor három pontját és a vázban futó fogásszélesség-állító mechanizmus, amely nem csökkenti a vázmagasságot, ezáltal az eketestek között jobban biztosított az anyagáram.

A hidraulikacsövek a vázban futnak. Egyedi, a traktorfülkéből jól látható skálának köszönhetően az ekefejek fogásszélessége könnyen leolvasható.

Az eke paraméterei: 83 cm-es vázmagasság, 100 cm-es ekefejosztás, 130 mm-es fordítótengely, 30-55 cm fejenkénti fogásszélesség hidraulikus állítással, hidraulikusan állítható első ekefej fogásszélesség, memória-munkahengeres átfordítás, kombikerék.

 

 

 

 

Cirrus 03 pneumatikus mulcsvetőgép

Teljesen megújult a Cirrus mulcsvetőgép-család. Az új 03-as típusvégződésű gépeket a vonórúdtól egészen a magnyomó kerekekig teljesen átdolgozták a mérnökök a még hatékonyabb munkavégzés és könnyebb kezelés érdekében, mindezt új dizájnba burkolva.

A vonórúd immár teleszkópos kivitelben készül, ami lehetővé teszi a kiváló fordulékonyságot még ikerkerekes traktorral történő üzemeltetés esetén is.

A nyomás alatti magtartály az EDX szemenkénti vetőgép tartályformáját követi, és 60:40 arányban két részre osztott a C-típusjelölésű gépeken.

Ezekkel a típusokkal vetéssel egy munkamenetben műtrágya is kijuttatható a vetőbarázdába.

Az adagolást elektromotor végzi, a kijuttatott mennyiséget az Amatron3 monitoron állíthatjuk be.

A kijuttatás pneumatikus rendszerű, a vetőmaggal egy csövön történik, a légáramot hidrosztatikus hajtású ventilátor biztosítja.

Ez a 02-es típusjelű vetőgépeken alkalmazott ventillátorhoz képest már egy sokkal csendesebb működésű és jobb hatásfokú ventilátor.

A talajfelszín egyengetését Crushboard simítólemezek, a magágykészítést kettesével felfüggesztett, gumituskós túlterhelésvédelemmel ellátott tárcsák végzik.

A tárcsamező munkamélysége menet közben, a kezelőterminálról állítható és jól látható skáláról ellenőrizhető.

A tárcsalapok csapágyazása karbantartásmentes, többszörösen tömített olajfürdős kivitelű.

Az előkészített talaj visszatömörítéséről a 880 mm-es új „Matrix” mintázatú fúvott abroncsos tömörítőkerekek gondoskodnak.

Az új abroncsok úgy lettek kialakítva, hogy a sortávolságtól (12,5 vagy 16,6 cm) függetlenül sávosan tömörítsenek elő a vetőcsoroszlyáknak, melyeknek így sokkal pontosabb a mélységtartásuk.

Az agresszív mintázatnak köszönhetően a kerekek minden talajon könnyebben gördülnek, így csökken az üzemeltető traktor üzemanyag fogyasztása.

Az előtömörített sávokba az áttervezett RoTeC Pro csoroszlyák helyezik a vetőmagot.

Ezek úgy lettek tervezve, hogy ne legyenek nagy törések a vetőmag útjában, így az nem sérül és pontosabb a maglehelyezés. A csoroszlyanyomás hidraulikusan állítható és maximum 55 kg.

A vetőbarázda takarásáról ferde magtakaró pálca vagy egyenes takarópálca és magnyomókerék kombinációja gondoskodik, melyek intenzitása a csoroszlyanyomástól függetlenül, külön állítási lehetőséggel változtatható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pantera 4502 önjáró permetezőgép

Immár hidraulikus hasmagasság állítással (max. 170 cm) is elérhető lesz az AMAZONE kiváló minőségű, gazdaságos és nagy területteljesítményű önjáró permetezőgépe.

A gép erőforrása egy 218 LE teljesítményű Deutz motor, ami adalékanyag felhasználása nélkül is teljesíti a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási előírásokat.

A járószerkezet hidrosztatikus hajtású, a maximális sebesség 50 km/h.

A gép hasmagassága (1,25-1,7 m) és nyomtávolsága (1,8-2,4 m állítható hasmagassággal, vagy 2,4-3 m csak nyomtávállítással) opcióban akár menet közben is állítható az érintőképernyős AMADRIVE terminál segítségével.

Továbbá ez a terminál tájékoztat a gép többi beállításáról és üzemi jellemzőiről is.

Segítségével két motorkarakterisztika közül választhatunk: „Eco” és „Power” mód. „Eco” üzemmódban a legkedvezőbb fogyasztás érdekében az elektronika automatikusan állítja a motor fordulatszámát a gép terhelésétől függően.

„Power” módba kapcsolva pedig kihasználhatjuk a rendelkezésre álló teljes motorteljesítményt.

A Pantera az UX vontatott permetezők komponenseiből építkezik, amelyek kiváló minőségükről, precizitásukról, formabontó dizájnjukról és hatalmas teljesítményükről már ismertek és elismertek Magyarországon is.

A permetlétartály térfogata 4800 liter, a megfelelő keverési és permetezési teljesítményről két darab, egyenként 260 l/min teljesítményű szivattyú gondoskodik.

Az opcionális, teljesen automata töltésvezérlő (Comfort Paket 2 külső kijelzővel és vezérlővel) még kényelmesebb feltöltést tesz lehetővé.

A Super-L többszörösen hajlított acéllemezből készült szórókeretek 24-40 m szélességben választhatók.

A gép összes permetezési funkciója Amatron3 vagy pedig érintőképernyős Amapad terminálról vezérelhető.

Az opciós tételek között a teljesség igénye nélkül szerepel az ultrahangos szórókeret vezetés (Distance Control), LED-es fúvókavilágítás, Opti Paket műanyagburkolat a gép tetejére, GPS-alapú szakaszolás, sorvezetés, kormányzás és táblatérkép alapú vegyszerkijuttatás.