fbpx

Betörhetett Borsodba a sertéspestis

Írta: Kohout Zoltán - 2018 október 04.

A Nébih haladéktalanul nekifogott a körzetkijelölésnek. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató a Nébih tematikus aloldalán található.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – jelentette az MTI. A járványügyi nyomozás folyik, s közben az állategészségügy haladéktalanul megkezdte a szükséges intézkedések végrehajtását, közte a fertőzött és a különösen ellenőrzött területek kijelölését. A vírust korábban Heves megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állapították meg, azokhoz az új megjelenés a viszonylag nagy távolság, több mint 70 kilométer és a rendelkezésre álló, járványügyi adatok alapján nem kapcsolható.

Mint ismert, az ASP az emberre nem veszélyes, de súlyos gazdasági károkat okozhat a sertéshús-kivitelben érdekelt ágazatoknál és a fertőzött állomány leölését elszenvedő gazdaságoknál. A Nébih és az állattartási szakemberek szerint az állatállományokat fenyegető fertőzések ellen általánosságban a telephigiénés szabályok mind szigorúbb betartása a leghatékonyabb, megelőző eszköz.