Az OTP átlagosan évi 10-15 százalékkal növelné agrárhitel-kihelyezéseit

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 14.

Az OTP Bank célja, hogy a következő években az agrárhitelezési piacon vezetővé váljon, amihez évente 10-15 százalékkal emelné hitelkihelyezését ebben a piaci szegmensben – mondta Szabó István, a pénzintézet agrár ügyfélkapcsolati főosztályának vezetője az MTI-nek.

Az igazgató emlékeztetett: az agrár hitelállomány már tavalyelőtt és a múlt évben is 10-15 százalék körüli nagyságrendben emelkedett, és ezt a tendenciát kívánják folytatni.

Az idei adatokat figyelembe véve Szabó István jó esélyt lát arra, hogy az ambiciózus célt 2013-ban teljesítse a bank.

Ezzel a növekedési ütemmel 2020-ra az OTP Bank már mintegy 40 százalékos részesedéssel bírhat ezen a piacon.

Az OTP agrár-hitelállománya az idei évben várhatóan 16-17 százalékra emelkedik majd.

Jelezte azonban azt is, a célok elérése attól is függ, hogy az EU 2014-2020. közötti költségvetési időszakában a magyar gazdaság fejlesztésére rendelkezésre álló források milyen mértékben kerülnek a gazdaság vérkeringésébe.

A magyar GDP növekedéséhez, bővülnie kell a ma még csökkenő vállalati hitelezésnek, különösen a beruházásokra fordított források arányának szükséges emelkednie.

A mezőgazdaságban az árbevétel-arányos nyereség 2011-12-ben 8 százalék körül alakult.

 

Az OTP átlagosan évi 10-15 százalékkal növelné agrárhitel-kihelyezéseit

 

Ennek alapján az igazgató úgy vélte, hogy a mezőgazdaság növénytermesztési szektora önfinanszírozóvá válhat.

Az állattenyésztés esetében viszont a mostani állapotokat figyelembe véve legalább egy 1000 milliárd forintos fejlesztési igény mutatkozik.

A magyar élelmiszeriparban pedig a helyzet még a klasszikus mezőgazdasági ágazatoknál is kedvezőtlenebb.

Ezen a területen ugyanis az árbevétel arányos nyereség éves szintje 1,2 százalék, a szektor alultőkésített, ezért jelentős a szürke- és feketegazdaság aránya.

Így az élelmiszeripar a következő években dinamikusan csak akkor növekedhet, ha súlyának megfelelő mértékű kormányzati támogatást kap, amihez a bankok a finanszírozást tudják biztosítani.

Szabó István szerint a 2008. óta tartó pénzügyi válság a hitelintézeti szektorban is jelentős változásokat eredményezett.

Változott a gondolkodásmód, míg korábban a bankokat általában a fedezeti oldal érdekelte, addig most a hitelkérelmeknél jelentős mértékben esik a latba a kölcsönt kérők üzletmenetének vizsgálata.

Ma még nehéz megmondani, hogy 2014-2020. között milyen üzleti modell érvényesül majd, de Szabó István szerint jelentős szerephez jut majd a hitelgarancia intézményrendszere, és a vissza nem térítendő támogatások mellett fontosak lesznek a kamatkedvezmények is.

Mindezt figyelembe véve a bankoknak minden esetben alkalmazkodniuk kell, bármilyen irányban is alakul a piaci környezet – tette hozzá.

 

MTI 2013. augusztus 14.