Kitűnő termésátlag a kukorica fajtakísérletben

Írta: Szerkesztőség - 2018 november 30.

Véget ért az idei kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet, amely kiváló eredményeket hozott, olvasható a NAK honlapján. A kukorica és a búza után várhatóan a repcét is hasonló módon és módszerrel vizsgálják majd.

Ebből „táplálkozunk”, ez alapján választunk, mondta Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSZT) által létrehozott Fajtainnovációs Tanács ülésén, jellemezve így a kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet jelentőségét. A tanácskozáson egyúttal – a hagyományoknak megfelelően – elvégezték az idei kukoricakísérlet visszakódolását, azaz minden érintett megtudhatta, hogy az általa nevezett kukoricafajta milyen eredményt ért el.

A GOSZ és a VSZT 2007-ben kezdte el a búza mellett a kukorica posztregisztrációs fajtakísérleteket is. A két szervezet közös célja, hogy az objektív eredmények birtokában a gazdák kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes fajták közül választhassák ki a számukra legmegfelelőbbet. A kezdeményezéshez – anyagi és szakmai támogatást nyújtva – 2018. július 31-én csatlakozott Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is.

Joszt-Takács Nóra, a NÉBIH referense ismertette a konkrétabb tapasztalatokat. Mint mondta, a kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet az ország 11 pontján zajlott: idén 45 hibridfajta szerepelt a kínálatban, amit 7 fajtatulajdonos ajánlott fel: a vizsgálatukat 4 éréscsoportban végezték el. Az idei hektikus időjárás nagyban befolyásolta az eredményeket, különösen Vas és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben vetette vissza a termésmennyiséget. Míg a kukorica idei országos termésátlaga 8,29 tonna/hektár, addig a kísérleti helyszíneken az átlag 12,69 tonna/hektár, illetve az adott megyei termésátlagok is kisebbnek bizonyultak az adott megyei kísérleti ponton mért termésátlaghoz képest.

A VSZT hamarosan közzéteszi a kísérlet részletes eredményeit a saját honlapján. Az ünnepélyes eredményhirdetést a GOSZ tartja a 2019. januári Agromashexpo keretében. Az eredmények birtokában pedig a GOSZ, a VSZT és a NAK ajánlati fajtajegyzéket állít össze a kukoricatermesztők számára.

Összeállította: Csomor Zsolt