fbpx

A termelői csoportok segítik a gazdálkodók hosszú távú fennmaradását

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 30.

A vidék sikerességének záloga az összefogás, ezért fontos a szövetkezetek támogatása: így a Hangya nemcsak 120 éves múlttal rendelkezik, hanem jövő is vár rá, mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Hangya Szövetkezetek Együttműködésének rendezvényén.

A miniszter a Hangya alapításának 120. és újraalapításának 20. éves jubileumi rendezvényén elmondta, hogy a szövetkezeteket 21. századivá kell tenni, és segíteni kell a kisközösségeket abban, hogy a jelenkori kihívásokra válaszokat találjanak, adta hírül az MTI. Magyarországon 2015 vége óta több mint száz újonnan alakult – több ezer taggal rendelkező – szövetkezet kérte termelői csoportként elismerését, ugyanakkor ez a szám még mindig alacsony.

Az agrárminiszter arról is szólt, hogy a termelői csoportok jogi hátterét rendelet biztosítja, ezáltal 29, csaknem az összes ágazatot lefedő csoportban lehetőség nyílik termelői szerveződés létrehozására. Nagy István szerint a termelői csoportokba tömörülés nyújthat egyedül biztosítékot a gazdálkodók hosszú távú fennmaradására, ahogyan arra is, hogy a piacokon, a boltok polcain a vásárlók jó minőségű magyar élelmiszereket találjanak. Magyarország és Európa jövője ezekben a kis közösségekben rejlik, ezért támogatni kell őket, hogy a belőlük származó erő gazdasági erővé alakuljon.

Kósa Lajos, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke elmondta, hogy meg kell találni azokat a szabályozási formákat a szövetkezeteknél, amelyek segítik a modern gazdaság adta lehetőségek kihasználását, valamint támogatják az újszerű ágazatok felé való nyitást. A szövetkezeti modellnek – mint társas gazdasági vállalkozási formának – nyitnia kellene az innovációs szektorok irányába. Álláspontja szerint a szövetkezéseknek aktív szereplőkké kell lenniük a modern gazdaság által igényelt új foglalkoztatási formákban.

Összeállította: Csomor Zsolt